
Social
Mesajul unui băiat de 9 ani, refugiat din Ucraina, pentru polonezi: ”Nu vom uita niciodată”
mesaj_baiat.jpg

Angajații unei librării din Cracovia au găsit recent printre cărțile expuse o scrisoare lăsată de un băiețel de 9 ani, refugiat din Ucraina, în care acesta mulțumește Poloniei și tuturor polonezilor pentru ajutorul pe care l-a primit.
Textul scrisorii a fost tradus și publicat de presa poloneză pentru ca toți cetățenii acestei țări să o poată citi:
”Mă numesc Bohdan, am 9 ani. Vin din Ucraina. Când a izbucnit războiul mama a spus că trebuie să plecăm ca să nu murim...
Acum suntem în Polonia, în frumosul oraș Cracovia. Mulțumim Poloniei și polonezilor pentru că nu ne-au abandonat. Mulțumim pentru că ne ajutați să trecem peste această perioadă grea. Mulțumesc pentru susținerea voastră. Mulțumesc pentru ospitalitate. Mulțumesc pentru umanitea voastră.
Vreau din toată inima să mă întorc acasă și când voi fi mare voi face tot ce pot ca să nu mai existe niciodată războaie pe lume. Nu vom uita niciodată cum ne-ați ajutat. Sunt oameni foarte buni în Polonia. Trăiască Ucraina!”
”Vrem să-l găsim pe Bohdan și să-i mulțumim pentru această scrisoare emoționantă, care poate ridica moralul tutror polonezilor. Am publicat scrisoarea și acum așteptăm, poate băiatul va da vreun semn. Am vrea să-l primim aici la Palat, unde se organizează acțiuni caritabile pentru refugiații ucrainieni”, a declarat Karolina Harazim, reprezentanta administrației Palatului Potocki.
În luna martie Palatul organizează în fiecare duminică activități caritabile și de socializare, inclusiv ateliere literare, în cadrul cărora familiile poloneze și ucrainiene se pot întâlni și împrieteni, amintește Gazeta Wiborska..
Slovacia: 35 de milioane de euro pentru renovarea catelului Krásna Hôrka
Guvernul Slovaciei a aprobat un buget de 35 de milioane de euro pentru renovarea Catelului Krásna Hôrka, monument istoric din secolul XIII, care a fost distrus parțial în timpul unui incendiu în urmă cu zece ani, transmite publicația Korzar Gemer.
Cele cinci oferte primite din partea companiilor private care doresc să efectueze lucrările vor fi analizate în perioada următoare de o comisie de experți.
În timpul incendiului din 10 martie 2012, întregul acoperiș a fost distrus și o mare parte din obiectele din patrimoniu au fost și ele mistuite de flăcări sau au fost grav afectate.
Până la sfârșitul anului trecut s-au investit pentru lucrări de reparație și reabilitare 6 805 175 de euro, bani obținuți prin cotizații publice sau direct de la bugetul de stat. Potrivit programului guvernului lucrările de reabilitare ar fi trebuit să se încheie în 2014. Acum noul termen a fost stabilit pentru 2024.
Catelul Krásna Hôrka (”Muntele cel minunat” în slovacă) se află în apropierea localității Rožňava, regiunea Košice și a fost construit în secolul XIII de familia de nobili maghiari Akos. Locația se afla pe un important drum comercial al vremii, care făcea legătura dintre Transilvania și Polonia. În 1578 castelul a intrat în posesia unei alte familii de nobili maghiari, Andrássy, care a rămas proprietara edificiului până în anul 1918, potrivit wikipedia.org
Letonia: Expoziția națională de carte 2022
La sfârșitul săptămânii trecute, la Kipsala, o insulă pe cursul râului Daugava, în apropiere de Riga, a avut loc Expoziția Națională a cărții letone, ediție care anul acesta a fost dedicată special literaturii pentru copii, transmite postul public de radio și televiziune din Letonia.
De mare succes s-au bucurat lansările volumelor ”Ce mănâncă animalele” de Inese Paklone și ”Moineau nu doarme” o culegere de poezii despre copii, despre care a vorbit scriitorul pentru copii Maris Rungulis. Vedeta expoziției ”Adulți și copii” a fost poeta Gunta Snipke, cu volumul său ”Casa lui Ines”, cu ilustrații de Anna Vaivare. Premiul ”Cartea Zilei” a fost acordat volumului ”Cutia memoriei”, de Lilija Berzinska.
Scriitorul Zigmunds Bekmanis a lansat cartea de aventuri ”Înconjurul lumii pe spinarea unui purice”, în care Sonora, o fetiță de cinci ani reușește această incredibilă performanță și nu doar atât: puricele său favorit o duce chiar până pe Lună! Copiii l-au ascultat cu gurile căscate și pe scriitorul Juris Zvirgzdins, autorul cărții ”Șarpele cel lacom și șoricelul cel deștept”, care la finalul prezentării a acordat autografe micilor săi admiratori.
Au contribuit la realizarea revistei presei Europa Plus:
Julia Krolik - Polonia
Diana Kutliaková - Slovacia
Kristine Gajevska - Letonia
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei