Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Refugiați Ucraina | "Un orășel a prins viață la Romexpo"

Romexpo- Pavilionul Central.jpeg

Sursa imaginii: 
Mirela Dădăcuș/RFI România

Zeci de mii de oameni care fug de războiul din Ucraina se refugiază în România. Iar numărul lor ar putea crește în perioada următoare, a anunțat marți președintele Klaus Iohannis. În Capitală, a fost amenajat un centru de refugiați la Romexpo. Pavilionul central a fost modificat de Primăria Capitalei și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Va putea găzdui, pentru început, 2.000 de refugiați din Ucraina. În centru au fost amenajate mai multe încăperi, inclusiv un spațiu de joacă pentru copii. 

Centrul pentru refugiații din Ucraina, amenajat la Romexpo, este închis momentan. Primăria așteaptă să fie epuizate mai întâi toate locurile din București destinate acestora. Vorbim de aproximativ 1.000 de locuri, ceea ce înseamnă că nu este exclus ca în câteva zile centrul să devină funcțional.  

 

Un orășel a prins viață la Romexpo, spune la RFI, Cristina Gavrilescu, șef Birou Municipal de Donații și Voluntariat al Municipiului București-Direcția de Asistență Socială. 

"Ne-a luat timp, multă muncă, mult efort, mulți voluntari, cărora vreau să le mulțumesc pentru ajutor. În momentul de față, avem 500 de paturi pregătite, dar capacitatea maximă este de 2.000. Sunt paturi pentru adulți și copii. Avem paturi de copii și în zona de joacă, dacă vor să tragă un pui de somn după ce se joacă, știți cum este, somnul de după-amiază, două-trei ore...Dar ei vor dormi cu părinții. Avem un centru Mama și Copilul, unde pot găsi produse de igienă pentru bebeluși, biberoane, prosoape, șampon, inclusiv hăinuțe, îmbrăcăminte și mâncare pentru bebeluși.", spune Cristina Gavrilescu. 


Sursa imaginii: 
Mirela Dădăcuș/RFI România

 


Sursa imaginii: 
Mirela Dădăcuș/RFI România

 


Sursa imaginii: 
Mirela Dădăcuș/RFI România


Sursa imaginii: 
Mirela Dădăcuș/RFI România

Lângă zona cu pătuțurile destinate celor mici, Opera Comică pentru Copii a amenajat un Teatru de Păpuși. 


Sursa imaginii: 
Mirela Dădăcuș/RFI România

În apropierea locului de joacă pentru copii se află niște scări care te duc la...magazinul de haine de la etajul 1. Haine  pentru toate vârstele, frumos aranjate pe umerașe și suporturi. 


Sursa imaginii: 
Mirela Dădăcuș/RFI România


Cristina Gavrilescu, șef Birou Municipal de Donații și Voluntariat al Municipiului București
Sursa imaginii: 
Mirela Dădăcuș/RFI România

Peste 170 de voluntari au fost prezenți în weekend la Romexpo, pentru a sorta hainele donate dar și pentru a pregăti pachetele cu alimente destinate refugiaților. 


Sursa imaginii: 
Mirela Dădăcuș/RFI România

Centrul amenajat la Romexpo dispune de o sală de mese dar și de un loc pentru socializare.


Sursa imaginii: 
Mirela Dădăcuș/RFI România

Nu toate lucrurile donate vor ajunge însă la refugiați. "Oamenii trebuie să înțeleagă că a dona nu înseamnă a-ți face curat în casă, nu înseamnă a aduce ce ai dori să arunci la gunoi. Înseamnă să aduci o haină bună, care poate fi purtată în continuare. Înseamnă să aduci încălțăminte curată, care nu este ruptă. Oamenii trebuie să înțeleagă importanța unui obiect vestimentar intact, care poate fi folosit", spune Cristina Gavrilescu. Potrivit acesteia, la fiecare donație de haine/încălțăminte se aruncă un sfert din lucrurile primite.

Cele 2.000 de locuri de la Romexpo vor fi puse la dispoziția refugiaților ucraineni abia după ce vor fi ocupate cele aproape 1000 de locuri care sunt libere în acest moment în centrele din București.

Cristina Gavrilescu face apel la oameni să doneze. "Mai avem nevoie de umerașe pentru adulți și copii, de suporturi pe care să le punem, mai avem nevoie de cutii transparente cu capac, mari, avem nevoie de produse de curățenie,de igienă, de prosoape. Și, foarte important, avem nevoie de haine pentru primăvară."

Mai trebuie spus că, în continuare, sunt așteptați voluntari care să-i ajute pe angajații Direcției de Asistență Socială a Muncipiului București.