Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce au învățat românii din pandemie? Gelu Duminică: Am putut vedea cât de ruptă este societatea

ce_invatat_romani_pandemie_gelu_duminica.jpg

Toate restricțiile au fost ridicate în martie 2022. Aici, un bărbat în Piața Obor, octombrie 2020
Toate restricțiile au fost ridicate în martie 2022. Aici, un bărbat în Piața Obor, octombrie 2020
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

Românii nu au învățat foarte multe din cei doi ani de pandemie de până acum. O spune la RFI sociologul Gelu Duminică, la o săptămână după ce toate restricțiile legate de Covid-19 au fost ridicate. În opinia sa, această perioadă ne-a arătat cât de ruptă este societatea și cât de mică este încrederea populației în elitele politice, religioase și civice.

Toate restricțiile legate de Covid-19 au fost ridicate în România. Gelu Duminică spune ce lecții au învățat românii după doi ani de pandemie: ”Nu cred că am învățat foarte multe, ca să fiu foarte onest. Cei responsabili continuă să fie responsabili, cei iresponsabili vor continua să fie iresponsabili. Faptul că la o zi după ce toate restricțiile au fost ridicate, masca era purtată doar de câțiva în spațiile publice, în mijloacele de transport ne arată că n-am învățat foarte multe, pentru că pandemia totuși încă există, dar cu toate astea, comportamentul nostru este ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”.

”Prietenii mei care urmăresc toate chestiile astea și analizează îmi spuneau că cluburile din Centrul Vechi au fost arhipline și că absolut nimeni nu părea marcat de ceea ce se întâmplă în lumea reală. Aseară am fost la un eveniment în Ateneul Român, unde se presupune că erau oameni foarte bine educați și credeți-mă, din câteva sute de oameni care erau în sală, cred că 15 purtau mască”, afirmă sociologul.

”Nu cred că am învățat foarte multe, ci doar am putut să vedem cât de ruptă este societatea asta, cât de diversă este, cât de slabă este încrederea în instituțiile publice și în reprezentanții ei. Poate asta am reușit să facem mai abitir, să ne știrbim încrederea în reprezentanții noștri politici, civici și religioși”, crede Gelu Duminică.

 
Gelu Duminică, despre lecțiile învățate de români în cei doi ani de pandemie