Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medic psihiatru, voluntar pentru refugiați: Pentru copii, ce s-a întâmplat e o traumă majoră și vor fi afectați în viitor

entr_thumbnail_pattern_white_3.jpg

Sursa imaginii: 
ENTR RO

Ana Miruna are 25 de ani și este voluntar în „farmacia” improvizată în Gara de Nord, înființată pentru a le oferi medicamente de strictă necesitate refugiaților. Este medic rezident la specializarea Psihiatrie pediatrică, dar, până acum, spune că nu a interacționat cu copiii pentru ajutor psihiatric, ci mai degrabă pentru probleme punctuale, legate mai mult de oboseala acumulată pe drum.

„Nu am interacționat cu ei din punct de vedere psihiatric, dar e de așteptat că ceea ce s-a întâmplat e o traumă majoră pentru ei și probabil vor fi afectați în viitor. Vor fi probabil predispuși către a dezvolta anumite afecțiuni psihiatrice”, povestește tânăra doctoriță. Totuși subliniază că acum, cel mai important lucru pentru ei e să ajungă în locuri sigure, departe de conflict, iar mai apoi pot încerca să înțeleagă ce li s-a întâmplat și cum pot trece peste.

De medici este nevoie, mai ales că în România au intrat,d ela începutul războiului, peste 400.000 de refugiați, iar circa 80.000 au rămas aici. La Gara de Nord, Ana Miruna lucrează ca voluntar alături de Ana, pe care ați văzut-o într-un alt video în această săptămână. 

Urmăriți în video-ul de mai jos mărturia tinerei doctorițe rezidente.