Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Timișoara pentru Ucraina. Centru de suport pentru refugiați, cu ONG-uri și instituții publice

centru_de_suport.jpg

Sursa imaginii: 
Otilia Ghitescu / RFI România

La Timișoara funcționează, de două săptămâni un centru de suport pentru Ucraina. Lucrează împreună, zi și noapte, ONG-uri și instituții publice, salariați la stat și voluntari. Un fost centru de zi pentru vârstnici este locul în care refugiații din Ucraina găsesc un pic de liniște. Și, poate, un strop de speranță.

 

Centrul de suport „Timișoara pentru Ucraina” este deschis de două săptămâni la parterul unui bloc turn din apropierea Gării de Nord. Este, de fapt, fostul centru de zi pentru vârstnici al Direcției de Asistență Socială a Primăriei Timișoara, transformat acum în locul în care refugiații din Ucraina găsesc un strop de liniște. Uneori, sunt ore în șir în care aici nu intră nimeni, dar sunt și momente în care abia găsești loc să arunci un ac. S-a întâmplat asta recent, când, în miez de noapte, au venit aproape 120 de refugiați. Jumătate erau copii. 

La intrare e amenajat locul de joacă. E colorat, vesel și le atrage atenția imediat micuților care au fugit, cu mame, surori și bunici, din calea războiului. Doar un metru și jumătate mai încolo, două tinere vorbesc la telefon și completează tabele în laptopuri. Sunt voluntare la call-centerul cu numărul de urgență 0356 993. 

Inițiativa de la Timișoara este unică în țară și reușește să adune sub o singură umbrelă toate eforturile de ajutor, într-un sistem public - privat. Sunt în jur de 30 de organizații implicate în această inițiativă, de la ONG-uri cu experiență de peste 10 ani în gestionarea migranților, cum este LOGS, până la Primăria Timișoara, Prefectura Timiș sau ISU. 

Sute de voluntari, implicați

Totul s-a pus în mișcare după o întâlnire la Primăria Timișoara, organizată după două zile de la izbucnirea războiului.

„Este incredibil ce dinamică s-a declanșat în Timișoara, cu această inițiativă. Creștem în fiecare zi și doar așa ne asigurăm că ajutorul pe care îl dăm este unul care chiar ajută și nu încurcă. Și instituțiile publice, prefectura, ISU, colaborează cu noi, astfel încât să nu fragmentăm sistemul de ajutor (…) Felul în care a reacționat Timișoara îmi dă incredibil de multă încredere că suntem deja un oraș rezilient, care este în stare să colaboreze pentru a trece mai bine prin astfel de crize”, spune primarul Dominic Fritz.

Până acum, pe la centrul de suport de la Gara de Nord au trecut aproape 600 de refugiați ucraineni. Majoritatea au fost cazați în locuințele puse la dispoziție de timișoreni și verificate de voluntari, au fost ajutați fiecare după nevoi, iar cei mai mulți au plecat mai departe. 

Sunt 353 de voluntari s-au implicat în această inițiativă, pentru traducere, call center și înregistrarea refugiaților. Centrul este deschis non-stop, așa că voluntarii sunt și ei prezenți la centrul de suport 24 de ore din 24. Printre ei, și ucraineni care au decis să rămână la Timișoara și au vrut să ajute. 

Donații pentru Cernăuți

Unul dintre cei care e aproape non-stop în centru este Flavius Ilioni-Loga, de la âsociația Logs. E de meserie asistent social și, de mai bine de un deceniu, lucrează cu oameni aflați în situații dificile. Recunoaște că  de multe ori are lacrimi în ochi în fața poveștilor de viață pe care le întâlnește și spune că gesturile aparent mărunte sunt cele care îi dau energie să meargă mai departe. Reacțiile oamenilor simpli sunt cele mai emoționante.

A venit o bătrânică, cu 200 de lei, să-i doneze, pentru că nici nu poate să-și imagineze ce înseamnă să fii refugiat și să n-ai unde să stai. A zis «Eu pot să mă gândesc cum ar fi să plec eu din apartamentul meu, unde să mă duc, cât de greu mi-ar fi?» Poveștile astea pe noi ne motivează și ne inspiră”, ne spune Flavius.

Inițiativa Timișoara pentru Ucraina a primit, până acum, donații de la persoane fizice și companii în valoare de aproape 500,000 de lei. Toate au fost centralizate de Fundația Comunitară. Mai bine de jumătate din această sumă a fost utilizată pentru transporturi umanitare la Cernăuți, oraș înfrățit cu Timișoara. Sunt acolo în jur de 100.000 de refugiați. Din capitala Banatului au plecat spre ei corturi de mari dimensiuni, saci de dormit, generatoare, încălzitoare, instrumente și materiale chirurgicale. Urmează să fie trimise, chiar vineri, și mașini de spălat profesionale, la solicitarea primăriei din Cernăuți.

Ilioni-Loga: „Sunt foarte entuziasmat”

Toți cei care vor să se implice găsesc informații pe platforma https://timisoarapentruucraina.ro/ro, realizată de voluntarii de la BanatIT în mai puțin de 48 de ore de la lansarea proiectului. Platforma este în continuă dezvoltare, primind noi funcționalități, pe măsură ce echipa identifică noi nevoi ale refugiaților.

Lui Flavius Ilioni-Loga, care de două săptămâni a trecut pe acasă mai degrabă ca un musafir, colaborarea dintre ONG-uri și instituțiile publice i se pare cel mai mare câștig al acestei perioade. 

„Sunt foarte entuziasmat că oamenii din așa multe medii vin împreună și trebuie să recunoaștem că ne impactăm unii pe alții. Dacă eu zâmbesc și încerc să fiu fain cu toată lumea, toți vom fi așa. Sau invers. Și atunci e așa de faină echipa asta. Și din nou, faptul că nu avem un șef, nu avem neapărat un om care coordonează tot și suntem o echipă democratică, asta e iarăși foarte fain”, explică acesta.

În drum spre ieșirea din centru, ne-am oprit pentru a face loc încă unei femei însoțite de doi copii. La picioare ne-a aterizat, ca straniu semn al unei normalități relative, un unicorn de pluș roz. L-a ridicat, cu ochii nehotărâți dacă să râdă sau să plângă, unul dintre micuții proaspăt sosiți.