Echipa de robotică AutoVortex: Doar jocul contează

entr_thumbnail_wide_twolines.jpg

Sursa imaginii: 
ENTR RO

Echipa română de robotică AutoVortex, condusă de Ionuț Panea, a plecat la o competiție regională în Sankt Petersburg, cu o zi înainte ca Rusia să declanșeze invazia în Ucraina. Ziua de 24 februarie i-a prins în tranzit, în aeroportul din Istanbul, însă după ce s-au consultat cu părinții au decis să meargă mai departe și să nu se întoarcă din drum.

Echipa AutoVortex care a mers la Stankt Petersburg este formată dintr-o studentă la Facultatea de Automatică și Calculatoare, un elev de clasa a XII-a și cinci elevi cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani.

„Atitudinea echipelor a fost foarte primitoare și foarte frumoasă. Dar unii dintre organizatori nu ne-au primit cu atât de mult drag cum ne-au primit alte echipe”, spune Theo, parte din echipa AutoVortex care a mers în Rusia.

Deși nu era pentru prima dată când participau la acea conferință, de această dată, organizatorii i-au rugat să scoată însemnele naționale de pe robot, să nu afișeze tricolorul la standul echipei. Mai mult, a existat o controversă legată de faptul că, lăsați fără însemnele naționale, ar fi pus pe robotul care a participat la concurs o căciulă cu însemnele URSS.

Ionuț Panea lămurește această controversă: „Cu o zi înainte de concurs, ne-am plimbat prin oraș, cum ne plimbăm în orice țară. Și ce găseai de vânzare pe străzi: diverse suveniruri, mai ales faimoasele căciuli cu stema sovietică. Și copiii și le-au cumpărat! Le purtau în glumă, cum purta toată lumea pe străzi! [La concurs], copiii își lăsau lucrurile pe masă, ca oricare [de acolo]. Și, la un moment dat, ei au găsit pe robotul nostru care era la reparație...cineva le-a luat căciula și le-a pus-o pe robot, cu stema în față. Copiii au făcut poze. [...] Și asta este povestea cu căciula pe robot! Dar noi nu am concurat cu vreo căciulă pe robot sau să ne lăudăm cu așa ceva!”

La competiție au reușit să ia locul al doilea, însă spun că nu se mulțumesc cu poziția secundă și că ei vizează mereu să se claseze pe locul întâi.

Urmăriți în video-ul de mai jos cum a fost experiența echipei AutoVortex în Rusia.