Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aleksei Navalnîi, condamnat la încă nouă ani de închisoare

navalnii.jpg

Sursa imaginii: 
Aleksei Navalnîi / Instagram

Disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost condamnat, marţi, de o instanţă judiciară din Rusia la încă nouă ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de escrocherie şi ultraj, infomează cotidianul Le Monde.

"Aleksei Navalnîi a comis o escrocherie, prin furtul de bunuri în cadrul unui grup organizat", a declarat judecătoarea Margarita Kotova, anunţând o sentinţă de nouă ani de închisoare. Procurorii ceruseră 13 ani de închisoare, scrie Le Monde.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, consideră că actualul proces, început în februarie, este motivat de raţiuni politice.

O instanţă judiciară din Moscova a decis, în februarie 2021, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare, un caz de fraudă din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Instanţa a dispus scăderea din sentinţă a zilelor petrecute de Aleksei Navalnîi în arest la domiciliu. Aleksei Navalnîi a fost arestat preventiv pe 17 ianuarie 2021, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020. Aleksei Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, se află în Penitenciarul Pokrov, situat în regiunea Vladimir, la circa 100 de kilometri de Moscova. Disidentul rus este vizat de încă două anchete, pentru "activităţi extremiste" şi "atingere adusă drepturilor cetăţenilor", potrivit Mediafax.