
Social
Cazurile de Covid se înmulțesc. În ce condiții am putea reveni la restricțiile sanitare?
ap20168448299991.jpg

Adrian Marinescu: Pandemia, chiar dacă nu s-a închis este pe ultima sută de metri. E adevărat că este o perioadă de tranziție în care nu vorbim de cazuri izolate. Putem să avem creșteri care să fie determinate de diverși factori. De exemplu, faptul că nu mai există măsuri care să prevină infectarea, acele măsuri restrictive. Creșteri nu sunt doar în România. Însă se vede că nu e o creștere importantă în ceea ce privește numărul de spitalizări sau de ocupare pentru paturile de terapie intensivă. În continuare sunt persoane care ajung cu forme critice, dar sunt într-un procent mic. Ce ne așteaptă de acum încolo? Aceeași etapă de conviețuire care va putea avea niște variații, așa cum s-a întâmplat azi și se va întâmpla și în viitorul apropiat. Pot să fie unele creșteri. Depind de cât de mult se testează. Depind de mai multe elemente. Faptul că oamenii interacționează și e logic să o facă după o perioadă atât de lungă, face să fie de așteptat că vor fi creșteri, dar nu va fi un impact important privind spitalizările.
Reporter: Dar dacă acest trend va continua și dacă ne uităm la valurile precedente, ne putem gândi că numărul de cazuri ar putea crește în continuare. Mai putem ajunge acolo de unde am plecat din prisma măsurilor sanitare?
AM: Eu cred că nu ne vom întoarce. Spuneam și cu alte ocazii, anul 2022, încă de la început, chiar și cu valul al cincilea, înseamnă an de conviețuire cu virusul. Nu ne vom întoarce la o situație similară cu ce era la varianta delta. Din punctul ăsta de vedere lucrurile sunt clare. Nu e important că avem o creștere. Important e dacă acele cazuri la un moment dat înseamnă un procent mai mare de forme care să presupună spitalizare, de complicații, de forme critice în terapie intensivă. Acest lucru nu se va întâmpla. Chiar dacă e omicron 2 vorbim de variante virale care se transmit ușor, dar care vin cu o virulență redusă. Sigur că persoanele vulnerabile ar trebui să ia în calcul să se protejeze pentru perioada următoare. Au riscul de a face forme severe. Se întâmpla și la gripă. Nu e un lucru care să fie total diferit la Omicron.
Rep: Domnule doctor, masca și vaccinarea anti covid rămân în continuare recomandate?
AM: Cu siguranță că ar fi recomandate. Aș spune chiar că vaccinarea e cu atât mai utilă în momentul de față cu cât interacționăm, ne apropiem de o viață normală fără restricții. Atunci, vrem să ne protejăm în raport cu o formă severă, nu în raport cu infectarea. Vaccinarea nu o să ducă la scăderea numărului de cazuri noi. Va reduce spitalizările, la fel cum se întâmplă și în alte state din Europa. Și mai ales, ne va salva viața pentru că va împiedica apariția unor forme critice. M-ați întrebat ce se va întâmpla de acum încolo. E posibil ca la un moment dat, pentru a reduce circulația virusului și se întâmplă și în alte țări, nu numai în România, să fie pe moment anumite măsuri care să prevină infectarea. Să sperăm că nu va fi nevoie,. Dar e posibil. Totuși, nu înseamnă că va fi o situație grea, așa cum se întâmpla la varianta delta.
Rep: Organizația Mondială a Sănătății estimează că pandemia va mai dura oficial, probabil, un an. Ce scenarii sunt pentru cum se va desfășura următorul an din punct de vedere sanitar. Dacă ar fi să ne gândim la cel mai optimist și la cel mai pesimist scenariu posibil.
AM: În primul rând, pentru a ajunge în punctul în care să considerăm că pandemia este închisă trebuie să fim în situația în care avem cazuri izolate. Nu că avem cazuri izolate la nivelul unei țări, ci la nivelul mapamondului. Acest lucru presupune un timp. Nu știu dacă un an sau mai puțin, dar un interval de timp. Eu cred că indiferent dacă mergem pe scenariul pesimist sau mai puțin pesimist nu ne vom întoarce la o situație comparabilă cu ce știam la varianta delta. Apropo de varianta pesimistă, putem avea creșteri inclusiv în România dacă mă refer la numărul total de cazuri. Dar cred că la nivel de spitalizări sau de terapie intensivă lucrurile vor fi ținute sub control.
Rep: Domnule doctor, cel mai negru scenariu este acel al apariției unei noi tulpini foarte agresive și contagioase. Cât de probabil este acest scenariu?
AM: Cred că este extrem de puțin probabil. Sigur că în medicină întotdeauna există și o variantă care reprezintă o raritate. Dar cred că logic vorbind și plecând pe baze științifice, este extrem de puțin probabil să avem o variantă virală care să devină agresivă. Vorbim despre SarsCov2. Însă ce ar putea să se întâmple este că dacă avem multe noi cazuri, de aici se pot selecta, chiar dacă înseamnă un procent mic și oamenii care fiind vulnerabili pot face forme cu complicații și chiar forme critice. Aici trebuie să fim atenți. Sistemul medical trebuie să se ocupe în aceeași măsură și de oamenii care au alte patologii. Nu ne putem întoarce la situația de acum doi ani și ceva când ne ocupam în cea mai mare măsură doar de SarsCov2. Lucrurile trebuie să fie echilibrate și aici trebuie să fim atenți.