Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sondaj: patriotismul românilor în context de război

oameni.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde

Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde a realizat un sondaj de opinie intitulat ”Despre război și patriotism”. Cercetarea a fost realizată prin metoda telefonică, pe un eșantion de 701 subiecți și cu un grad de încredere de 95%. Așadar, cum se raportează românii la războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei? Pe cine consideră responsabil pentru situația actuală și cum își văd viitorul?

O primă constatare este că majoritatea covârșitoare a celor intervievați consideră agresiunea asupra Ucrainei drept nejustificată – aproape 70%. Doar 8% o consideră justificată, ceea ce arată că propaganda rusă, intens vehiculată pe rețelele de socializare, a pedalat în gol.

În strânsă legătură cu aceasta, peste 80% dintre subiecți au afirmat că au o părere proastă și foarte proastă despre Rusia, doar 7% având păreri bune și foarte bune.

La fel, peste 70% se declară convinși că Rusia a comis crime de război în Ucraina, în timp ce doar 4% susțin că nu. Un sfert nu pot aprecia. Din nou, faliment total al propagandei ruse.

Dar va ajunge Rusia să atace România? O majoritate solidă, de peste 60%, spune ”nu” și doar 8% cred că aceasta se va întâmpla, în timp ce aproape 30% nu pot aprecia.

Dar, oare, câți ar părăsi România și câți ar rămâne, în cazul unui atac rusesc? Ei bine, 46% ar rămâne, față de 26% care ar pleca. Rămân 26% indeciși și 2% care refuză să răspundă.

Introducerea serviciului militar obligatoriu nu întrunește susținerea majorității, doar 30% răspunzând afirmativ iar 47% împotrivă.

 

Unirea cu R. Moldova: atitudini nuanțate

Agresiunea asupra Ucrainei și mai cu seamă avansul forțelor ruse în zona de nord a Mării Negre, în apropierea orașului Odesa îngrijorează foarte puternic Republica Moldova. În acest context, autorii sondajului au vrut să afle în ce măsură ar fi susținută o unire a României cu statul de dincolo de Prut.

Doar 11% răspund afirmativ. De trei ori mai mulți, adică 33%, se declară împotriva unirii. Cei mai mulți, 42%, spun că nu e momentul, în timp ce 14% sunt indeciși. Așadar, un răspuns extrem de nuanțat pe o temă care, în general, era primită pozitiv de români, potrivit sondajelor de opinie anterioare.

Unirea cu Republica Moldova este acum văzută mai curând ca o opțiune riscantă, într-un context geopolitic tulbure.

Un alt capitol al sondajului a vizat opiniile cu privire la liderii internaționali. Poate v-ați fi așteptat ca cele mai multe opinii pozitive să se adune în jurul președintelui ucrainean Volodymir Zelenszi, dar nu este așa.

Prima în topul opiniilor pozitive este președinta Maia Sandu, cu 47%, urmată de Zelenski, la 6 puncte în spate. Vin apoi președintele american Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson și președintele francez Emmanuel Macron.

Cum era de așteptat, Vladimir Putin obține un scor catastrofal, doar 3% opinii pozitive și aproape 70% negative.

Un scor defavorabil obține și premierul ungar Viktor Orban. El adună 18% păreri pozitive și 41% negative. Un adevărat model pentru politicienii și liderii de opinie suveraniști și eurosceptici, liderul de la Budapesta plătește astfel tribut atitudinii sale duplicitare în privința Rusiei.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 24 martie 2022