Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum ajută ONG-urile animalele refugiaților din Ucraina

entr_thumbnail_pattern_white_4.jpg

Sursa imaginii: 
ENTR RO

Aproximativ 538.000 de refugiați ucraineni au intrat în România de la declanșarea războiului, iar aproximativ 80.000 dintre ei au ales să rămână în țară. Mulți dintre ei abia au apucat să fugă, luând cu ei actele și doar câteva bunuri importante. Alții, oricât de greu s-au despărțit de rude și prieteni, nu au putut să se despartă și de ce aveau mai de preț: animalul de companie.

România, ca multe alte țări din Uniunea Europeană, a renunțat la condițiile de intrare pentru animalele de companie.

Astfel, mulți ucraineni trec granițele României cu câini și pisici în brațe, obosiți după kilometri întregi de mers. La granițe sau în punctele de tranzit cele mai aglomerate, animalele de companie sunt așteptate cu hrană de asociații și de ONG-uri.

Un astfel de exemplu este Animal Society, un ONG pentru protejarea animalelor, care așteaptă animalele refugiaților ucraineni la Gara de Nord. Voluntarii îi îndrumă, alături de traducătorii din gară, către cabinetele veterinare, care oferă servicii de rutină gratuite sau la prețuri modice.

Mâncare, deparazitări, cuști destinate transportului câinilor sau pisicilor, pături – sunt doar câteva din diversele bunuri de strictă necesitate pe care voluntarii le oferă persoanelor care vin cu animale de companie. Mai mult, le asigură informații de ultimă oră despre reglementările europene referitoare la transportul și accesul cu animale în diferite țări.

Totuși, există și un lucru pe care voluntarii de la Animal Society nu îl pot rezolva: actele necesare animalelor pentru intrarea în alte țări din Europa. „Cea mai dificilă a fost partea de acte, pentru că nu am putut noi să le facem și a trebuit să îi ghidăm către cabinete. Dacă merg în Uniunea Europeană au nevoie de vaccin, au nevoie de pașaport   și au nevoie de microcip  și să completeze un formular”, spune Iulia Miu, 34 de ani. Ea este psiholog și lucrează la Animal Society de aproximativ trei ani și jumătate.

„Rolul meu aici este să-i ajut pe oameni  cu orice au nevoie  și ce le pot oferi pentru animalele lor.  Adică mâncare, obiecte, jucării, hamuri. Mâncarea este o parte luată de noi, o parte este donată. Au venit oamenii pur și simplu în gară  și ne-au adus sacoșe cu mâncare  sau ne-au întrebat ce avem nevoie. Chiar și anumite pet shopuri au donat  sau ne-au oferit donații”, explică ea.

Însă se pare că cel mai greu lucru este să liniștească animalele, speriate și agitate: „Am avut câini care s-au agitat, lătrau foarte mult. Orice fel de zgomot îi speria, nu mănâncă. La pisici a fost această problemă  că nu-și fac nevoile  fiindcă sunt într-un mediu foarte, foarte agitat și lor le e mai greu să se adapteze. Sunt stresați. Mulți sunt stresați. Mulți au călătorit în pături  kilometri întregi”, povestește Iulia Miu.

Nu doar animalele de companie sunt cele de care au grijă ONG-urile din România. Activiștii s-au mobilizat să le ofere ajutor animalelor captive în grădinile zoologice din Ucraina. La grădina zoo din Suceava, de exemplu, au fost aduși doi cai. Asociația Casa lui Patrocle a ajutat la aducerea unui leu și unui lup la grădina zoo din Rădăuți, iar o ursoaică a fost salvată de Asociația Milioane de Prieteni și dusă la Sanctuarul de la Zărnești.

Urmărește aici întregul material: