Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apartamentele noi, vândute exclusiv la pachet cu locul de parcare? „Obligativitatea ar fi neconstituțională”

alva.jpg

Tot mai mulți dezvoltatori imobiliari încep să vândă apartamente exclusiv la pachet cu locul de parcare
Sursa imaginii: 
Wikimedia/Alva

Tot mai mulți dezvoltatori imobiliari încep să vândă apartamente exclusiv la pachet cu locul de parcare. Mai mult, și administrațiile locale par a se conforma trendului: Consiliul Local al Sectorului 6 pregătește o hotărâre care, dacă va intra în vigoare, va scumpi practic apartamentele noi cu aproximativ 10%. Inițiativa legislativă ar urma să îi oblige pe dezvoltatori să vândă la pachet apartamentele noi cu locurile de parcare pe care dezvoltatorii sunt obligați să le construiască odată cu blocurile. La RFI, expertul imobiliar Radu Zilișteanu explică faptul că ideea este una bună, având în vedere ce probleme există în marile orașe cu locurile de parcare. Totuși, ea are implicații excesive, poate chiar neconstituționale, avertizează expertul.

Radu Zilișteanu: Sigur că există prevederi legale care spun că la un anumit număr de apartamente într-un bloc trebuie să ai în vedere un anumit număr de locuri de parcare. Dezvoltatorul trebuie să aibă în vedere acest lucru. Când a intrat această prevedere legală în vigoare a condus la costuri mai mari pentru dezvoltatori. Însă, această prevedere legală este în regulă. Dacă ne uităm la faptul că există mașini parcate peste tot în orașele României, pe trotuare, sigur că e bine. Dar ca inițiativă a unei autorități locale să îi oblige pe dezvoltatori să vândă apartamentele cu locuri de parcare mi se pare excesiv. Nici constituțional nu este. Există o lege în România, destul de veche și care nu știu în ce măsură este aplicată, conform căreia este interzisă condiționarea vânzării unui produs de cumpărarea altui produs. Adică, ceva de genul că dacă vrei să cumperi măsline trebuie să cumperi și portocale.
Reporter: Mai mult decât atât, ce s-ar întâmpla în cazul în care cumpărătorul de apartament nu are mașină sau permis auto și nici nu vrea așa ceva?
RZ: Problema nu este dacă are sau nu permis auto sau dacă are sau nu mașină.   
Rep: Este o problemă pentru că, evident, prețul apartamentului crește.
RZ: Problema este să vrea să achiziționeze un apartament cu loc de parcare. A-l obliga să cumpere un loc de parcare pe care el nu îl dorește este ilegal.
Rep: Domnule Zilișteanu, spuneți că inițiativa este explicabilă, are chiar și efecte pozitive, dar se trece limita atunci când se pune în discuție obligativitatea vânzării la pachet?
RZ: Da, exact asta este.
Rep: Problema locurilor de parcare există, așa cum subliniați și dumneavoastră. Deja sunt constructori care vând apartamente doar la pachet cu locurile de parcare. Ce soluții ar mai putea fi implementate pentru a ajuta la soluționarea problemei locurilor de parcare într-un oraș aglomerat, așa cum este capitala, dar nu numai? Mă refer la construcția de parcări, așa cum există în marile orașe europene. De ce nu vedem mai multe astfel de proiecte? Nu există interes la nivel de dezvoltare, la nivel imobiliar? Ce explicații sunt?
RZ: Au apărut tot felul de inițiative. De pildă, în Sectorul 4 din București autoritățile locale au decis să facă toate parcările de pe marile bulevarde cu plată. Dacă vrei să oprești la un magazin trei minute să cumperi ceva, trebuie să plătești o oră de staționare pe acel loc cu plată prin SMS, cu cardul.
Rep: Dar asta nu aduce niciun loc de parcare în plus. Aduce doar încasări la buget.
RZ: Din contră, pentru că aceste locuri sunt cu plată lumea a început să le evite.
Rep: Și se aglomerează străduțele din spate.
RZ: O soluție pentru rezolvarea acestei probleme ar fi construirea de parcări la intrările în oraș. Sunt foarte multe persoane din provincie care preferă să nu conducă în București. Preferă să își lase mașina acolo și să se urce în metrou sau în autobuz. O altă chestiune ar fi faptul că s-au dat autorizații de construire în foarte multe locuri din București absolut aiurea. Încalcă toate regulile urbanistice și regulile estetice posibile. Acolo se puteau face locuri de parcare. Din punctul de vedere al spațiilor verzi, Bucureștiul este printre cele mai proaste locuri din Europa. Soluții sunt.
Rep: Este unul dintre cele mai poluate mari orașe ale Europei. Dar construcția de parcări în interiorul orașului o vedeți posibilă? Spre exemplu, îmi aduc aminte că în Madrid sunt foarte multe parcări subterane. Sunt străduțe nu foarte mari și realmente aproape că nu există mașini parcate. Sunt foarte multe în subteran. E posibil așa ceva?
RZ: E foarte bună această soluție, numai că, din păcate, Bucureștiul, de exemplu, nu are un plan foarte clar al conductelor, țevilor și al altor utilități care trec pe dedesubt. E foarte greu de construit în asemenea condiții.
Rep: Dar interes la nivel de investiție imobiliară din sectorul privat ar exista în acest sens?
RZ: Este posibil, însă nu am auzit de inițiative în sensul ăsta.

Ascultă:

 
Expertul imobiliar Radu Zilișteanu, despre vinderea apartamentelor la pachet cu locurile de parcare