Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prof. Vasile Ghețău, despre fake-news-urile legate de recensământ: Intoxicări, mesaje expres formulate împotriva României

laptop_carnetel_pix.jpg

Prima etapă a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a început pe 14 martie, şi timp de două luni românii pot completa, online, formularul oficial
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Sociologii atrag atenția asupra unor fake news-uri care circulă în aceste zile pe internet și care fac referire la pericolul ascuns în spatele recensământului populației și locuințelor.

Recensământul, în loc să încurajeze oamenii să  spună câți suntem în mod real, ca să nu se mai poată falsifica statisticile și  alegerile, vine cu sancțiuni  contravenționale. Riști 5000 de lei  dacă refuzi să spui câte locuințe nelocuite ai, câte capre, câte înțepături cu seruri experimentale ai făcut, de ce nu le-ai făcut, ce taxe și impozite nu ai plătit, de ce nu îți ții banii în bănci, ca să poată fi blocați oricând etc. Reglementarea e odioasă. Contestați-o. Nu completați nimic online – datele voastre cu caracter personal vor putea fi din nou furate/piratate online. Nu completați decât formularul tipărit, pe care vi-l prezintă un recenzor oficial abilitat. Detalii, altă dată”, este unul dintre mesajele catalogate drept intoxicări de către prof. univ. Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române și profesor asociat la Facultatea de Sociologie a Universității București.

"Persoane și organizații lansează neadevăruri flagrante despre recensământ, cu pericolele care îl privesc pe cetățean dacă declară CNP-ul, dacă declară câte case are, ce suprafețe au camerele, ce dotări electrocasnice are în locuință. Sunt intoxicări, lucruri foarte, foarte murdare. Ele pot fi ușor demontate dacă cel care citește și nu este informat, caută surse la Institutul Național de Statistică. Ce interese au? Este foarte greu de dedus. Sunt lucruri contrare recensământului și ceea ce este, la fel de grav, ele fac parte dintr-o serie de texte care apar pe rețelele sociale și care sunt expres formulate împotriva României", mai spune prof. univ. Vasile Ghețău. 

Potrivit acestuia, pe site-ul Institutului Național de Statistică există o impresionantă documentare asupra recensământului. "Sunt puse toate actele legislative care guvernează recensământul la noi și toate documentele legislative emise de Parlamentului European și Comisia Europeană. De asemenea, există rubrica "Întrebări frecvente", unde există 100 de întrebări și răspunsuri". 

"În mesajul prezentat se face apel la nerecenzare acum, prin autorecenzare, introducând o sumă întreagă de minciuni și fabulații. Dacă citiți atent, este un mesaj foarte pervers și viclean compus. Și mai fac o remarcă acolo autorii: oamenii să nu se autorecenzeze acum și să aștepte faza de înregistrare cu persoana abilitată-cu recenzorul. Dar mai adaugă ceva acolo: vom reveni! În mod sigur o vor face, pentru că sunt contra recensământului, în totalitatea lui. Și vor reveni cu alte minciuni, cu alte pericole, rezultate din contactul cu recenzorul Se va spune în mod clar <Nu acceptați recenzorul! Nu-i dați CNP-ul!>", explică profesorul Vasile Ghețău. 

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 

 
Prof.Vasile Ghețău, intervievat de Mirela Dădăcuș