Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un război de durată în Ucraina ar aduce mii de moldoveni sub pragul sărăciei.”Pensiile nu ne ajung nici pentru facturi”

pensionar-1920x1020-c-default.png

Sursa imaginii: 
Ziarul de Gardă

În R.Moldova, peste 30 la sută din populație ar putea trăi sub pragul sărăciei, iar în următorul an, fiecare al doilea moldovean riscă să devină sărac, în cazul în care războiul din Ucraina va fi unul de durată. Potrivit previziunilor Programului Națiunilor Unite pentru Populație (PNUD), realizările socio-economice ale Moldovei ar putea fi periclitate, iar în aceste condiții organizația anunță că își extinde sprijinul pentru Moldova. 

La Chișinău scumpirile deja se fac simțite. Maria este vânzătoare într-o alimentară din sectorul Ciocana al capitalei. Cei mai mulți cumpărători ajunși aici sunt pensionari întrucât prețurile sunt mai accesibile decât în supermarketuri. Un bărbat, vobitor de rusă tocmai a cumpărat un kilogram de unt cu 80 de lei (4 euro). Părea nemulțumit că prea mulți bani a scos din buzunar. Vânzătoarea îmi spune că deși au fost majorate unele prețuri, de săptămâna viitoare vin alte scumpiri.

”S-au scumpit untul, brânza de vaci, biscuiții, laptele. Avem mai multe produse cu prețuri mai mari. Dar de săptămâna viitoare iar vor crește. Untul a fost 49, acum 80 lei și va fi mai scump”, continuă Maria.

În micul magazin zăresc o pensioară. Cu mască. Se protejează de coronavirus. Femeia îmi spune că nu are ce face în situația creată și își dorește doar sănătate. ”Nu ai cu cine să te bați. Sănătate să avem”.

Și facturile mari sunt o bătaie de cap pentru locuitorii capitalei.”Tocmai am mers la poștă să achit facturile. Am plătit 2400 pentru factura de lumină. Pensia mea este de 2200. Cum să trăiesc? Am și alte bonuri. Am noroc de copii că mă ajută. Și medicamentele s-au scumpit deja. Ne este foarte greu”, ne spune Ecaterina.

Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, Dima Al-Khatib, susține că ”efectele economice ale războiului din Ucraina vor fi resimțite în întreaga regiune și milioane de oameni vor avea nevoie în lunile următoare de sprijin urgent”. ”Continuăm să extindem sprijinul nostru pentru Moldova, pentru a acoperi multiplele necesități ale celor care au fugit de violență și pentru a susține comunitățile-gazdă. Dar, pentru a preveni și mai multe suferințe umane și colapsul economiilor locale, războiul trebuie să înceteze. Oamenii din regiune au nevoie urgentă de pace, pentru a preveni căderea liberă în sărăcie”, a declarat Reprezentantă rezidentă PNUD.

Legăturile economice apropiate ale Republicii Moldova cu Ucraina și Federația Rusă, escaladarea crizei energetice și impactul fluxului de refugiați sunt factorii care contribuie la aprofundarea crizei. Impactul acesteia se simte deja în țară și se va amplifica, dacă războiul va continua.

Pentru a ajuta la identificarea nevoilor de asistență, PNUD va efectua o analiză a impactului lanțurilor valorice perturbate asupra întreprinderilor mici și mijlocii care operează în Moldova.Totodată, PNUD va estima impactul potențial al crizei la nivelul veniturilor gospodăriilor, identificând sprijinul necesar pentru acestea.

Trebuie spus că, PNUD a oferit sprijin imediat persoanelor din Ucraina care au fugit de violență și s-au refugiat în Moldova. Ca parte a familiei ONU, PNUD susține comunitățile și autoritățile locale pentru a oferi cazare și provizii de bază refugiaților, inclusiv produse de igienă și pachete cu alimente. În contextul Planului Regional ONU de Răspuns pentru Refugiați, PNUD cooperează cu Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați pentru a asigura accentul puternic pe reziliență și pe dezvoltare pentru milioanele de persoane strămutate, care au fugit de violență. Acest sprijin comun pentru refugiați și comunitățile-gazdă se va axa pe asigurarea mijloacelor de trai, prin coeziunea socială, generarea de venituri și ocuparea forței de muncă.