Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE pregătește reguli mai stricte pentru giganții IT

Instituțiile europene au ajuns săptămâna trecută la un compromis în ceea ce privește Regulamentului privind piețele digitale, o nouă lege care urmărește să impună o serie de obligații și interdicții giganților din domeniul digital pentru a limita practicile anticoncurențiale. Regulamentul, care ar trebui să intre în vigoare în 2023, ar putea avea consecințe la nivel internațional, scrie France24.

După mai multe luni de negocieri, Statele membre ale Uniunii Europene (UE), Comisia și Parlamentul European au ajuns la un compromis cu privire la Actul legislative privind piețele digitale (DMA), care ar trebui să impună o serie de obligații și interdicții giganților din domeniul digital, Google, Apple, Meta (Facebook), Amazon și Microsoft (GAFAM) - pentru a limita practicile anticoncurențiale.

Pentru secretarul de stat francez pentru economie digitală, Cédric O, este vorba despre "cea mai importantă reglementare economică din ultimele decenii".

Iar acest lucru ar putea avea consecințe la nivel internațional. ,,Acest acord deschide o nouă eră de reglementare a tehnologiei la nivel mondial. Legea privind piețele digitale pune capăt dominației tot mai mari a marilor companii de tehnologie", a declarat eurodeputatul Andreas Schwab, raportor pentru textul acordului.

 

O schimbare a filosofiei

Regulamentul, care ar trebui să intre în vigoare în ianuarie 2023, marchează schimbarea filosofiei în lupta împotriva abuzurilor marilor platforme.

După ani întregi pierduți datorită procedurilor juridice interminabile, Bruxelles vrea să fie cu un pas înainte și să impună 20 de reguli a căror încălcare ar atrage amenzi disuasive. Scopul: acțiune rapidă și eficientă, împotriva comportamentelor abuzive care vizează eliminarea concurenței.

Textul țintește Gafam și poate alte câteva grupuri precum compania de rezervări online Booking sau rețeaua socială Tik Tok. Lista urmează să fie definită în funcție de criteriile deja stabilite privind cifra de afaceri, capitalizarea pieței și numărul de utilizatori.

Katrin Schallenberg, de la cabinetul de avocatură Clifford Chance, estimează că ”vor exista consecințe grave” asupra activității acestor firme.

Îngrijorarea Apple

Într-o răspuns dat pentru AFP, grupul american Apple s-a declarat "îngrijorat" de "anumite prevederi (care) vor crea vulnerabilități inutile în materie de confidențialitate și securitate pentru utilizatorii noștri, în timp ce altele ne vor interzice să taxăm proprietatea intelectuală în care investim foarte mult".

Va fi introdusă libertatea de alegere a magazinelor de aplicații software, ceea ce va face posibilă ocolirea magazinului App Store al Apple, care a e de mult timp o țintă a Comisiei.

Legislația stabilește controlul Comisiei asupra tuturor operațiunilor de cumpărare  ale acestor giganți, indiferent de mărimea țintei, pentru a limita capturarea inovației de la întreprinderile nou înființate și pentru a evita preluările cu unicul scop de a elimina un concurent. Este vorba de aproximativ douăzeci de reguli pentru a reduce abuzurile din ultimii ani.

Acest lucru înseamnă că marilor platforme le va fi interzis să favorizeze propriile servicii în rezultatele motoarelor de căutare, așa cum a fost acuzat Google că face cu site-ul său de cumpărături online Google Shopping.

Noua lege îi va împiedica pe acești giganți să folosească datele generate pe site-ul lor de către clienții de afaceri pentru a le concura mai bine, așa cum i-a fost reproșat Amazon.

O prioritate pentru Franța

Textul, care este una dintre principalele priorități ale președinției franceze a Consiliului UE, va asigura o mai bună protecție a utilizatorilor prin obligativitatea de a-și da consimțământul pentru încrucișarea datelor provenite de la mai multe servicii online în scopul creării de profiluri publicitare.

Aceasta va împiedica impunerea de software preinstalat pe computere sau telefoane, cum ar fi browsere sau aplicații muzicale, și va facilita utilizarea de produse alternative.

Parlamentul European a obținut, de asemenea, adăugarea interoperabilității serviciilor de mesagerie, ceea ce va permite, de exemplu, ca un utilizator Signal să comunice cu un contact care folosește WhatsApp (Meta).

Pentru încălcări sunt prevăzute amenzi de până la 10% din vânzările globale și chiar 20% pentru recidiviști.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24