
Social
De la Liov la Kiev, imagini din Ucraina în plin război
28mar_art3.jpg

Odată cu izbucnirea războiului, s-au închis toate aeroporturile din Ucraina, așa că jurnaliștii France 24 au intrat în țară, pe cale rutieră, dinspre Polonia pe 11 Martie. După ce au trecut granița pe la Hrebenne, au dat peste primele puncte de control unde civili ucraineni înarmați urmăresc autovehiculele care ies și intră și câteodată le verifică identitatea. Mai sunt 70 de kilometri până în orașul Liov – încă neatins de conflict pe măsură ce ne apropiem. Majoritatea statelor occidentale și-au mutat aici ambasadele.
În gara din această „capitală culturală” a Ucrainei, încă sunt afișe cu „autobuze gratuite spre Polonia”, mărturii ale scenelor de panică din prima săptămână de război. În fața Operei Naționale, familiile fac fotografii. Pe ziduri, sunt lipite pancarte care încurajează cetățenii să reziste în fața invaziei ruse. Alcoolul e interzis, iar „stingerea” se dă la ora 22.
De la Liov la Kiev
Pe drumul spre capitală, majoritatea benzinăriilor sunt aprovizionate cu carburanți. Camioanele și mașinile circulă în continuare nestingherite prin inima țării, pe „pământul negru” ucrainean, grânarul Europei. În drumul lor spre Kiev, echipa de jurnaliști intră pe un drum de-a lungul Niprului, marele fluviu ce traversează Ucraina de la nord la sud. Aici, după cum relatează ei, traficul e mai redus, iar controalele sunt mult mai riguroase, deoarece localnicii se tem că s-ar putea infiltra agenți ruși. Orice persoană sau mașină necunoscută sunt considerate suspecte. Jurnaliștii intră în capitala Ucrainei. Blocurile de beton și obstacolele antitanc blochează accesul spre șoselele și bulevardele pustii.
„Putin e diavolul”
În duminica zilei de 13 Martie, capitala se trezește într-o tăcere mormântală. Câțiva credincioși înfruntă frigul pentru a participa la liturghia din Mănăstirea Sf. Mihail cu cupole aurii. Pe zidurile clădirii sunt afișate pe alocuri numele și portretele soldaților ucraineni care au murit în regiunea Donbas începând cu 2014. Mitropolitul Epifanie, liderul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, mărturisește că s-a rugat pentru cei care sunt bombardați, pentru cei care se află în adăposturi și pentru salvarea țării. Repetă că președintele rus Vladimir Putin este întruparea „diavolului” și că acest război nu e altceva decât o „luptă dintre bine și rău.”

În zorii zilei, autoritățile ucrainene au anunțat că o bază din Liov folosită pentru exerciții militare comune cu NATO a fost bombardată peste noapte. Atacând pentru prima dată vestul Ucrainei, forțele ruse demonstrează că pot pătrunde în orice regiune din țară.
„Mâine s-ar putea să nu mai avem apă sau electricitate”
Luni, 14 martie, pe străzile Kievului, câțiva trecători stau la cozi în fața farmaciilor și a puținelor magazine care au rămas deschise. Îl întâlnim pe Yuri, care privește asupra orașului de la balconul apartamentului său situat la etajul 13. Soția și fiica sa s-au refugiat în Suedia. Ca toți bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani, Yuri poate fi mobilizat în orice moment. Mărturisește că „războiul nu se va încheia prea curând, pentru că Putin îi urăște pe ucraineni”.

Au mai rămas doar câteva familii în acest bloc de locuințe imens din sudul orașului. Potrivit autorităților, aproape jumătate dintre locuitorii Kievului au plecat. Într-un alt district al capitalei, jurnaliștii francezi îl întâlnesc pe Edward, un tânăr cu o valiză în mână, cu lacrimi în ochi, care le povestește că vrea să meargă în Franța.

Pe pragul casei pe care tânărul tocmai a lăsat-o în urmă, găsim patru femei care așteaptă marea catastrofă despre care cred că e la doar o aruncătură de băț: bombardamente masive sau încercuirea orașului de către trupele ruse. Ele dorm în subsol. Natalia, al cărei soț luptă pentru armata ucraineană în Mariupol, mărturisește că e năpădită de furie, dar e sigură că Ucraina va ieși învingătoare din război.
„Sunt hoarde de sălbatici”
Marți, la primele ore ale dimineții, blocurile de locuințe din perimetrul orașului sunt lovite de atacurile aeriene ruse, la fel cum s-a întâmplat și cu o zi în urmă. Fostul campion mondial la box Vitali Kliciko, actualul primar al Kievului, ajunge la fața locului, purtând o vestă antiglonț. „Trăim vremuri dificile și periculoase,” declară el în timp ce pompierii sting flăcările. Înconjurați de jurnaliști și trecători înspăimântați, salvatorii scot patru trupuri neînsuflețite din clădire.
În apropiere, mai multe clădiri sunt avariate din cauza unei explozii puternice. Geamurile sunt spulberate, iar locuitorii aruncă pe fereastră molozul, mobila și tocurile de uși distruse. La etajul al optulea, Nina, o doamnă în vârstă, și-a pregătit valiza și îl așteaptă pe ginerele său să o ia din apartamentul în care nu mai poate locui.

Născută la Sankt Petersburg, fiică a unui ofițer militar în timpul Uniunii Sovietice, nu simte decât dezgust pentru Rusia. „Îi urăsc, sunt hoarde de sălbatici. Mă simt ucraineancă acum”, mărturisește ea. Pentru următoarele 36 de ore, locuitorii din Kiev își pot părăsi locuința doar pentru a merge la un adăpost.
„Avem tancuri, artilerie, muniție”
Când Moscova a lansat „operațiunea specială” în Ucraina, armata rusă a încercat de îndată să ia cu asalt capitala ucraineană capturând aeroportul Hostomel și trimițând trupe militare în oraș. Armata ucraineană le-a ținut piept cu îndârjire, și zile-n șir au avut loc lupte sângeroase în localitățile care se învecinează cu Kiev – în special în Irpin, dar și în Bucha și în Brovarî. Jurnaliștii France 24 au ajuns în această zonă din nordul capitalei marți, 17 Martie.
Militarii care îi însoțesc îi roagă să nu facă poze care ar putea să dezvăluie locația exactă a tranșeelor, buncărelor și a altor linii de apărare pe lângă care trecem. Pe traseu, observăm la marginea drumului zeci de lăzi goale cu rachete antitanc, inclusiv rachete Javelin produse în SUA, care au devenit un simbol al rezistenței ucrainene în fața invaziei ruse.
La sfârșitul zilei, autoritățile ucrainene acuză trupele ruse că au bombardat și au distrus teatrul din Mariupol, care servea drept adăpost pentru 500-1200 de civili, inclusiv copii. O săptămână mai târziu, nu se cunoaște încă numărul persoanelor ucise.
„Mă grăbesc să ajung la muncă”
În Kiev, nu au încetat exploziile. Dar încetul cu încetul, locuitorii par că se obișnuiesc cu așteptarea și cu starea de anxietate. Într-un supermarket, angajații sunt ocupați cu aprovizionarea rafturilor. Printre aceștia, Galyna mărturisește că „se grăbește” să vină la muncă pentru că își cunoaște clienții de mult timp, au nevoie de ea și simte că e mai în siguranță aici decât acasă. Spune că le-a văzut pe toate în șaizeci de ani de viață și speră că se va încheia conflictul.
Punctele de acces din sudul orașului rămân deschise traficului, iar capitala nu duce lipsă de alimente, cu excepția pâinii, care e greu de găsit.
Liderii de afaceri se implică în război în felul lor propriu, de pildă antreprenorul Dmytro Tymoshenko, care și-a transformat compania producătoare de vopsea într-o platformă logistică pentru luptători.
De la revoluția ucraineană din 2014 (Euromaidan) și izbucnirea conflictului armat din Donbas, Occidentul a privit cu suspiciune unitățile paramilitare ucrainene, iar Rusia le-a etichetat ca fiind naziste. Pentru Moscova, simpla lor existență justifică invadarea Ucrainei.
Cea mai cunoscută dintre aceste grupări, „Batalionul Azov”, face parte din structura Gărzii Naționale a Ucrainei și luptă în prezent împotriva trupelor ruse în Mariupol. Junaliștii France 24 s-au întânit cu Organizația Naționaliștilor Ucraineni (OUN), pe care i-au privit antrenându-se în pădurile din împrejurimile Kievului, sub îndrumarea fostului pastor Oleg Magdych care supraveghează echipa de tineri voluntari.
În „Misiune Imposibilă 4”, la ordinul presonajului jucat de Tom Cruise, Kremlinul e aruncat în aer
Pe măsură ce vremea se încălzește, iar primăvară începe să își reintre în drepturi, o întâlnire cu o mică trupă de teatru se transformă rapid într-o reuniune cu prietenii. E nevoie de glume și râsete înainte de a da piept cu tragedia și teroarea. Rușii „ucid” țara și e momentul pentru solidaritate și luptă, până la victoria finală, spun Alex și prietenii lui în vârstă de 30 de ani. Istoria dintre Ucraina și vecinul invadator e împânzită de pierderi umane și atrocități, mai menționează ei, regretând că Europa nu a considerat că Rusia e o amenințare mortală mai devreme. În trei săptămâni de război, a dispărut cu siguranță orice urmă de pacifism.
Părăsind Kievul
Luni, 21 Martie, în zorii zilei, capitala e zdruncinată de un nou eveniment, distrugerea centrului comercial „Retroville”, în urma unui atac venit din partea Rusiei. Explozia s-a auzit în tot orașul, iar cel puțin opt oameni au fost uciși, nefiind clar încă dacă e vorba despre civili sau soldați. Armata rusă susține că centrul comercial era folosit drept depozit de arme și muniție.
Capitala ucraineană își ține respirația de zile întregi, iar acum se pare că amenințarea se apropie. Înainte să părăsim orașul, ne întâlnim cu un fost membru al Legiunii Străine Franceze și o asistentă militară care au venit să se alăture armatei din Ucraina.
Sub privirile întregii planete, conflictul ruso-ucrainean ridică temeri cu privire la un al treilea război mondial. În ceea ce îi privește pe locuitorii Kievului, aceștia se pregătesc să petreacă iar 36 de ore închiși în case sau adăposturi, captivi între frica de un război de lungă durată, sângeros și convingerea că Ucraina va ieși învingătoare.
Acest reportaj a fost realizat în perioada 11-21 Martie 2022 de James André, Jonathan Walsh, Oleksii Gordieiev, Natalia Parubocha și toate echipele France 24.
Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu după articolul publicat de France 24