Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medicii de familie nu sunt de acord să distribuie pastilele de iodură de potasiu. "Anunțul ministrului Sănătății ne-a bulversat!"

6385216iodurapotasiu.jpg

Iodură de potasiu
Sursa imaginii: 
Ministerul Sănătății/FB

Medicii de familie nu sunt de acord să distribuie populației pastilele de iodură de potasiu și spun că nu au fost consultați când s-a luat această decizie. Ei fac apel la Ministerul Sănătății să găsească o altă soluție, susținând că această atribuție le-ar bloca activitatea medicală.  "Un medic de familie trebuie să distribuie,zilnic, timp de 12,5 ore doar pastile de iodură de potasiu. La aceasta se adaugă activitatea din cabinet și de pe teren...Asta înseamnă 20 de ore de muncă zilnic, timp de 3 săptămâni. Sau blocăm activitatea pentru ceilalți pacienți?", spune la RFI, dr. Ioana Aliona,  președinta Patronatului Medicilor de Familie Timiș.

 

Patronatele medicilor de familie din Iași, Timiș, Bistrița-Năsăud, Galați, Vrancea, Teleorman, Vâlcea, Bihor și Sibiu nu sunt de acord cu distribuirea pastilelor, susținând că această atribuție le-ar bloca activitatea medicală. 

"Orice atribuție administrativă așa cum este și cea recent anunțată, aduce medicii specialiști de medicină de familie în situația de a-și vedea blocată activitatea medicală, respectiv serviciile medicale acordate pacienților înscriși pe listele lor. Medicii de familie sunt furnizori privați de servicii medicale de asistență medicală primară, care acordă aceste servicii în baza unui contract civil încheiat cu casele județene de asigurări de sănătate.

Recent Ministrul Sănătății a anunțat că medicii de familie vor fi implicați în distribuirea comprimatelor cu iodură de potasiu. La fel ca și decizia distribuirii tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie
vaccinatori, acest ultim anunț ne determină să facem un apel de urgență pentru a modifica procedurile referitoare la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, înainte de a provoca dificultăți și chiar blocaje în acordarea serviciilor medicale de asistență medicală primară. Așa cum am arătat atunci
când am solicitat decidenților să elimine prevederea conform căreia distribuirea tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 se face prin cabinetele de medicină de familie, procedura de acordare a tichetelor, prin documentația care se impune a fi întocmită încarcă și mai mult atribuțiile administrative ale medicilor de familie. În aceste condiții medicii de familie nu-și pot exercita profesia, fiind blocați de birocrația instituită de actele normative ce le reglementează activitatea.

Menționăm că acordarea tichetelor de masă obligă la contactarea pacienților vaccinați, care să fie chemați să se întoarcă în cabinet, să fie programați pentru ridicarea tichetelor, să se întocmească registrul de evidenţă, să se completeze tichetele de masă (câte cinci pentru fiecare persoană vaccinată) cu datele personale ale beneficiarilor, acestea urmând să fie completate la momentul distribuirii acestora. Toate aceste operațiuni consumă din timpul acordat pacienților și afectează grav calitatea actului medical, în aceste condiții medicii de familie fiind nevoiți să renunțe la vaccinarea în cabinete. ", se arată în comunicatul publicat luni de Patronatele medicilor de familie din Iași, Timiș, Bistrița-Năsăud, Galați, Vrancea, Teleorman, Vâlcea, Bihor și Sibiu

"Noi am propus ministrului Sănătății să se facă un flyer cu informații, care să fie distribuit cu medicamentul. Suntem dispuși să contribuim la realizarea acestui flyer, dar nu ne putem opri din activitate. Am făcut un calcul și a reieșit că zilnic un medic de familie trebuie să distribuie timp de 12,5 ore doar pastile de iodură de potasiu. La aceasta se adaugă activitatea din cabinet și de pe teren...Asta înseamnă 20 de ore de muncă zilnic, timp de 3 săptămâni. Sau blocăm activitatea pentru ceilalți pacienți? ", spune la RFI dr. Ioana Aliona,  președinta Patronatului Medicilor de Familie Timiș.

La fel ca şi decizia distribuirii tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 prin cabinetele medicilor de familie vaccinatori, acest ultim anunţ ne determină să facem un apel de urgenţă pentru a modifica procedurile referitoare la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, înainte de a provoca dificultăţi şi chiar blocaje în acordarea serviciilor medicale de asistenţă medicală primară, mai spune medicul.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL:

 

"Iată și modalitatea în care urmează să se desfășoare activitatea în cabinetele medicilor de familie în următoarea perioadă, dacă aceste intenții vor fi puse în practică.

În România există un număr de aproximativ 10.000 medici specialiști de medicină de familie, furnizori de servicii de asistență
medicală primară în contract cu casele județene de asigurări de sănătate, pe listele cărora sunt înscriși aproximativ 16.000.000 pacienți. Durata estimată pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu este de aproximativ trei săptămâni.

La un număr mediu de 2200 pacienți înscriși pe listele medicilor de familie, zilnic ar trebui să se distribuie pastile unui număr de cca 150 pacienți, la cinci minute pentru fiecare pacient, rezultă un program exclusiv pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu de 12,5 ore/zi. În cabinetele de medicină de familie există un medic și un asistent medical, care trebuie să asigure conform contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate un program de consultații zilnic de minim 5 ore la cabinet și 2 ore consultații la domiciliu, în medie 35-40 consultații/zi.

Rezultă că medicul de familie va avea un program de cca 20 ore/zi, ceea ce în opinia Ministerului Sănătății reprezintă un ”minim efort” din partea medicilor de familie. Aceștia nu sunt funcționari cu atribuții administrative în sarcina cărora se pot dispune obligații de competența angajaților instituțiilor publice din subordinea Ministerului Sănătății și/sau a autorităților publice locale.

Prezența unui medic de familie în comunitate este o condiție necesară garantării dreptului constituțional la ocrotirea sănătății și reprezintă o soluție alternativă și de prevenire a internării pacienților în spitale. Conform art. 30 din Legea nr. 95/2006 asistenţa medicală profilactică şi curativă se asigură prin cabinete medicale ambulatorii ale medicilor de familie şi de alte specialităţi, iar la art. 36 din același act normativ se stabilește că asistenţa farmaceutică se asigură în cadrul sistemului de sănătate publică, prin prepararea şi eliberarea medicamentelor şi a altor produse stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii, cum ar fi: cosmetice, dispozitive medicale, suplimente alimentare şi alte asemenea produse.

Medicii specialiști de medicină de familie sunt eminamente furnizori de servicii medicale, iar serviciile farmaceutice, așa cum este și distribuirea medicamentelor, aparțin exclusiv profesiei de farmacist. Facem apel pe această cale la decidenții din sănătate pentru a respecta dreptul cetățenilor la asistența medicală primară, fără ca medicina de familie să fie pusă în rolul distribuitorilor de medicamente pentru o perioadă de timp în care să se blocheze complet furnizarea de servicii medicale curative în cabinetele medicilor de familie.", se mai arată în comunicatul Patronatele medicilor de familie din Iași, Timiș, Bistrița-Năsăud, Galați, Vrancea, Teleorman, Vâlcea, Bihor și Sibiu.