Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Will Smith, o palmă cu multe semnificații. Urmează Ricky Gervais? Sau Kevin Hart?

will_smith_palma_ricky_gervais_kevin_hart.jpg

Chris Rock, pălmuit de Will Smith, la gala premiilor Oscar
Chris Rock, pălmuit de Will Smith, la gala premiilor Oscar
Sursa imaginii: 
AP Photo/Chris Pizzello

Palma dată de Will Smith lui Chris Rock a reușit să pună în umbră gala premiilor Oscar. Reacțiile la gestul actorului din ”Regele Richard” sunt diverse și au împărțit lumea în două. Dincolo de asta, însă, rămâne o întrebare esențială: au depășit cei doi actori niște linii roșii?

Onest vorbind, da. Să-i luăm pe rând.

Will Smith a depășit o linie roșie atunci când a urcat pe scena Oscarurilor și l-a plesnit zdravăn pe Chris Rock, care făcuse o glumă deplasată la adresa soției lui.

Sigur, vedeta din ”Men in Black” și-a cerut scuze ulterior, într-un mesaj pe Instagram. Scuze față de cel pălmuit, față de organizatorii galei premiilor Oscar, față de echipa filmului ”Regele Richard” și față de familia surorilor Serena și Venus Williams. Un gest normal și așteptat. Asta nu înseamnă însă că subiectul s-a închis.

Palma dată de Will Smith lui Chris Rock poate fi privită din mai multe perspective. Unii vor spune că faimosul comedian și-a căutat-o cu lumânarea. Chris Rock a făcut o glumă deplasată despre o femeie căreia îi cade părul din cauza unei afecțiuni medicale. Și aici intervine o întrebare: care sunt limitele roastingului? Mai pe românește, până unde poți face mișto de cineva pe scenă?

De zeci de ani, actorii de stand-up comedy fac glume pe seama oricui: de la homosexuali și persoane de culoare, până la neveste, soacre, copii și persoane cu handicap. Ar trebui să existe o linie roșie în roasting? Umorul are limite? Sau poți face mișto de oricine, orice, oricând și oricum? Dacă permitem miștoul despre o afecțiune medicală, atunci de ce să nu luăm peste picior și un bolnav de cancer? Sau o persoană cu o depresie severă. Că dacă-i roasting, roasting să fie!

 

Surpriză la gala Oscar: CODA este cel mai bun film. Merită, spune criticul Irina Nistor

 

Putem admite că actorul Chris Rock a dat cu bâta-n baltă. Și nu oricum, ci grav. Poate chiar nu știa că soția lui Will Smith are o afecțiune medicală. Sau poate știa, dar a crezut că roastingul nu are limite, mai ales dacă faci mișto de cineva cu zâmbetul pe buze, sperând că respectivul va râde împreună cu tine.

Oricum cum ar fi, a meritat Chris Rock să fie pălmuit pe scenă de Will Smith? În ce condiții e justificată violența? Dacă cineva îți atacă fizic familia pe stradă, ce faci? O aperi, evident, folosind la rândul tău violența.

Dar dacă cineva face mișto de familia ta? Atunci mai e justificată violența? Oare o replică acidă și smart nu ar fi fost mai potrivită în locul unei palme, pentru a-l pune la punct pe obraznicul Chris Rock?

Dacă ducem discuția și mai departe, putem să ne întrebăm: în numele cui i-a dat Will Smith o palmă unui actor de stand-up comedy? Doar în numele familiei sale? Oare alte vedete luate peste picior, ani la rând, de actorii de stand-up nu se vor simți răzbunate de ”marele” Will?

Cum ar fi ca Leonardo DiCaprio să-i dea un cap în gură lui Ricky Gervais, care l-a ironizat ani la rând la Globurile de Aur, pentru modul în care actorul din ”Titanic” își schimbă frecvent iubitele mult mai tinere decât el?

Sau cum ar fi fost ca regretatul Robin Williams să-și fi luat o palmă zdravănă de la Al Pacino, după ce l-a luat la ”roast” pe actorul din ”Nașul”?

Dar dacă Kevin Hart ar fi fost pus la pământ de Mike Tyson, într-un exces de furie, după ce l-a ironizat la microfon?

Oare de acum înainte, actorii de stand-up comedy vor fi mai atenți la ce le iese pe gură? În paranteză fie spus, vânzarea de bilete pentru show-ul lui Chris Rock a explodat, după palma încasată de la Will Smith.

Una peste alta, după incidentul de la gala Oscar rămânem cu un sentiment de penibil și multe întrebări.