Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Țările sărace vor fi cele mai afectate pe măsură ce războiul din Ucraina riscă să declanșeze o criză alimentară mondială

29mar_21.jpg

Ucraina și Rusia se numără printre cei mai mari exportatori de produse alimentare și îngrășăminte agricole, în special de grâu, porumb, rapiță, semințe de floarea-soarelui și ulei de floarea-soarelui
Sursa imaginii: 
Reuters/Valentyn Ogirenko via RFI

Războiul din Ucraina a făcut ca prețurile materiilor prime să crească vertiginos, creând valuri de șoc în țările mai sărace, deja grav afectate de pandemie. ONU a avertizat că se răspândește o „anxietate socială profundă”, mai ales în Africa de Nord și în Orientul Mijlociu.

Într-un raport nou, intitulat „Tapering a Time of Conflict” („Minimizarea Vremurilor de Conflict”, n.r.), Conferința Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) a avertizat că situația dezastroasă din Ucraina provoacă o încetinire economică globală care afectează cel mai mult țările în curs de dezvoltare.

„Economia mondială se află, la propriu și la figurat, cu pistolul la tâmplă”, relevă raportul de 33 de pagini, indicând faptul că „oprirea războiului din Ucraina, refacerea economiei și negocierea unui tratat durabil de pace trebuie să fie pe primul loc”.

Rebeca Grynspan, șefa UNCTAD, a solicitat un răspuns internațional coordonat pentru a ajuta țările mai sărace să facă față crizei, subliniind în fața jurnaliștilor că „situația este de maximă urgență”.

„Multe țări în curs de dezvoltare s-au luptat să câștige avânt economic după criza provocată de pandemia de coronavirus și se confruntă acum cu o încetinire cauzată de război”, a afirmat ea.

„Indiferent dacă acest lucru va duce la revolte sau nu, deja se răspândește tot mai mult anxietatea socială”.

Ucraina și Rusia se numără printre cei mai mari exportatori de produse alimentare și îngrășăminte agricole, în special de grâu, porumb, rapiță, semințe de floarea-soarelui și ulei de floarea-soarelui.

Din moment ce Ucraina a pierdut controlul asupra porturilor sale din cauza invaziei rusești, iar Rusia este din ce în ce mai izolată de piețele de export, întreaga sa economie fiind supusă unor sancțiuni fără precedent, rezervele existente se impuținează rapid și fac ca prețurile să crească vertiginos.

„Spirală descendentă”

ONU afirmă că prețurile cerealelor la nivel mondial au depășit deja nivelul la care se aflau în timpul revoltelor Primăverii Arabe din 2011.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a avertizat la sfârșitul lunii trecute că acest conflict ar putea avea repercusiuni mult dincolo de granițele Ucrainei, provocând un „val de foamete și o prăbușire a sistemului alimentar global”.

UNCTAD a subliniat faptul că multe țări în curs de dezvoltare se străduiau deja să achite datoriile în creștere pe fondul reacției lor la criza Covid-19.


Prețurile crescânde la alimente au provocat Primăvara Arabă în Egipt. În imagine, protestatarii antiguvernamentali din Piața Tahrir, în Cairo, își ridică pantofii în semn de consternare în timp ce Președintele Hosni Mubarak se adresa poporului la 10 februarie 2011
Sursa imaginii: 
REUTERS/Dylan Martinez

La acestea se adaugă cererea mondială în scădere și coordonarea insuficientă a politicilor la nivel internațional, ceea ce, a avertizat Comisia, „ar putea genera o criză financiară care să ducă la o spirală descendentă de insolvență, recesiune și oprire a dezvoltării în unele țări în curs de dezvoltare”.

„Efectele economice ale războiului din Ucraina se vor adăuga la actuala recesiune economică și vor încetini procesul de redresare în urma pandemiei de Covid-19", a spus Grynspan.

De aceeași părere este și Richard Kozul-Wright, directorul diviziei de globalizare și strategii de dezvoltare din cadrul UNCTAD.

El le-a spus jurnaliștilor că actuala criză „este, din multe puncte de vedere, mai amenințătoare pentru numeroase țări în curs de dezvoltare decât criza provocată de coronavirus, pentru că afectează foarte multe domenii”.

Estimările privind creșterea mondială au fost reduse

Nu doar țările în curs de dezvoltare se confruntă cu dificultăți.

În acest raport, UNCTAD a micșorat estimările privind creșterea economiei mondiale pentru anul 2022 la 2,6 puncte procentuale față de 3,6 procente, cum prevăzuse în septembrie.

Distribuția globală de alimente se confrunta deja cu o criză severă ca urmare a efectului dezastruos al pandemiei asupra liniilor de aprovizionare.

Conform UNCTAD, este de așteptat ca Rusia, puternic sancționată din cauza invaziei țării vecine cu viziuni Occidentale, să se confrunte cu o prăbușire economică anul acesta, în timp ce în unele părți din Europa de Vest și Asia sunt prevăzute „încetiniri semnificative”.

Raportul a mai atras atenția asupra faptului că multe economii dezvoltate sunt pe cale să anuleze pachetele de stimulare puse în aplicare ca răspuns la pandemie și au înăsprit ratele dobânzilor.

„Acest lucru se întâmplă chiar dacă inflația nu a dus încă la o creștere susținută a salariilor, ceea ce face ca amenințarea unei spirale între prețuri și salarii să fie nefondată”, a declarat Comisia.

Raportul a subliniat că astfel de schimbări vor slăbi cererea globală și vor îngreuna creșterea economică, în condițiile în care investițiile au stagnat deja în unele țări, avertizând că „aceasta este o tendință politică greșită adoptată la momentul nepotrivit”.

În schimb, Comisia a susținut că politicile ar trebui să se axeze pe măsuri care să protejeze economia mondială, inclusiv prin oferirea unei „reduceri imediate a datoriei Ucrainei”.

De asemenea, a solicitat acordarea „sprijinului financiar multilateral mai concesional și mai puțin condiționat pentru țările în curs de dezvoltare”.

 

Traducere și adaptare de Șerban Elena după articolul publicat de rfi.fr