Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președinta Fundației TERRA Mileniul III: Urgența climatică este la fel de gravă ca războiul din Ucraina

thumbnail_planeta_verde.jpg

Sursa imaginii: 
ENTR RO

Europenii își propun reducerea dependenței energetice de Rusia, un proces însă lung, dificil și care implică anumite costuri de mediu.

Este Pactul Verde european periclitat, în contextul războiului din Ucraina? Revine România la cărbune? Pe ce se pot baza statele, dacă nu folosesc gazele naturale și energia nucleară?
Lavinia Andrei, președinta fundației Terra Mileniul III, răspunde la aceste întrebări și atrage atenția asupra faptului că urgența climatică este la fel de importantă ca războiul din Ucraina. „Eu am studiat discuțiile la nivel european și nu am găsit nicăieri că vom abandona programul Green Deal. Ba dimpotrivă, toate recomandările sunt ca măsurile să fie pe termen scurt și să investim în energii regenerabile și în eficiență energetică.  Adică, tot ce încercăm acum este să reducem cât mai rapid  dependența de Rusia. Eu văd acum un program pe termen scurt pentru anul acesta : să ne facem niște provizii de resurse, în special de gaz”, spune ea.

De asemenea, Lavinia Andrei pune în evidență măsurile care ar trebui luate, în așa fel încât „să nu ne prindă iarna viitoare dependenți de gazul rusesc”. „Ne trebuie într-adevăr o soluție acum, dar pentru asta am înțeles că, la nivelul Uniunii Europene, s-au luat anumite măsuri, spre exemplu de creșterea capacității de stocare a gazului, [a capacității] de import a gazului natural lichefiat, de atragere de noi surse de aprovizionare, surse mai sigure, să spunem așa”, mai adaugă ea.

TERRA Mileniul III este o organizație neguvernamentală de protecție a mediului, care dezvoltă programe la nivel național și european. Misiunea asociației este de a dezvolta programe de conștientizare a cauzelor și efectelor schimbărilor climatice și de a promova soluții de dezvoltare durabilă.

 

 

Urmărește întregul interviu aici