
Social
Cum vom plăti în viitor un grădinar, un șofer sau un îngrijitor?
ap100618056699.jpg

Proiectul inițiat în 2021, care reprezintă un jalon de îndeplinit pentru Guvern în cadrul PNRR, a primit 236 de voturi din partea deputaților și merge acum la promulgare la președintele Iohannis.
Miza proiectului inițiat de fostul ministru Raluca Turcan este o fiscalizare minimă a veniturilor și asigurarea unei pensii și a posibilității de a primi îngrijiri medicale pentru micii prestatori casnici care acum lucrează la negru – grădinari, șoferi personali, bucătari ori îngrijitorii. Proiectul prevede și beneficii fiscale pentru angajatori, notează G4media care explică modificările ce vor fi implementate.
Proiectul prevede următoarele detalii:
– Plata pentru aceste munci se va face prin intermediul unor tichete tipărite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), fiecare tichet având valoarea de 15 lei. Tichetele vor fi cumpărate de angajator (persoana fizică ce beneficiază de muncile casnice) și transmise către angajat (persoana fizică ce prestează activitățile casnice). Ulterior, prestatorul transformă aceste tichete în numerar.
– Important de menționat este că, din suma brută plătită de angajator, prestatorul casnic primeste 79,2%, iar statul ia 20,8% sub formă de contribuții de pensii și sănătate și impozit. În consecință, odată intrat în acest sistem, prestatorul dobândește calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale și de sănătate.
– Un alt beneficiu pentru prestatorii de activități casnice este faptul că plata contribuției de asigurări sociale conferă prestatorului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.
Întrebarea care se pune totuși este: de ce s-ar complica cei implicați în acest proces aliniindu-se la noile reglementări și nu ar continua să încurajeze, ca și până acum, munca la negru?
Guvernul a încercat să prevină această tendință previzibilă, implementând unele facilități fiscale pentru beneficiari , adică pentru angajatori. Spre exemplu, angajatorul persoană fizică poate beneficia, anual, în baza documentelor fiscale (chitanță, factură sau bon fiscal care dovedește achiziționarea tichetelor de activități casnice), de reducerea nivelului bazei de impozitare a impozitului pe venit în cuantum de 50% din valoarea tichetelor achiziționate. În plus, pentru remuneraţia plătită prestatorului casnic sub formă de tichete de activități casnice, beneficiarul nu datorează contribuţia asiguratorie pentru muncă prevăzută de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.