Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sunt tinerii mai predispuși să cadă în capcana dezinformării?

entr_thumbnail_images_white_3.jpg

Sursa imaginii: 
ENTR RO

Majoritatea românilor este pesimistă în ceea ce privește direcția în care se îndreaptă România și lumea, arată sondajul de opinie „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” – Ediția a IV-a, realizat de INSCOP și Verifield.

Remus Ștefureac, director INSCOP, afirmă că numărul euroscepticilor, adică a celor care iau în considerare un Roexit sau care se uită spre Rusia cu simpatie, este în creștere. El adaugă că acest lucru e cu atât mai îngrijorător, cu cât acest curent este pe un trend ascendent și în rândul publicului tânăr.

În ceea ce-i privește pe tinerii din România, Alina Inayeh, directoarea biroului din București al The German Marshall Fund, e de părere că ei riscă să fie mai ușor dezinformați, din cauza unei lipse de educație istorică și atrage atenția că acest lucru poate fi foarte periculos. 

„Lipsa de cultură istorică a tinerilor este periculoasă. Ei necunoscând nici ce înseamnă Rusia, neînțelegând foarte bine ce înseamnă Uniunea Europeană, neștiind ce s-a întâmplat în 1940 - ca să nu mai zic de 1916-1918, neavând aceste repere istorice, au simpatii, atât ca valori cât și ca personalități, care nu sunt neapărat pro-occidentale. De fapt sunt câteodată chiar anti-occidentale”, spunea ea.

După părerea ei, cauza principală este dezinformarea produsă de social media. „Ceea ce se întâmplă în social media, această abundență de știri false, prefabricate, contrafăcute, această vânzare de valori anti-occidentale este foarte, foarte periculoasă”.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshall Fund of the United States – și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.

 

Urmărește mai jos materialul video: