
Social
Abuzul sexual asupra copilului, subraportat în România
fetita_cu_fata_in_palme.jpg

În ultimii ani cazurile de abuz sexual asupra copiilor au fost frecvente și de cele mai multe ori tăcute, ceea ce reflectă o situație și mai gravă. Jumătate dintre cazurile înregistrate sunt în familie, restul la asistenți maternali, servicii rezidențiale și chiar în unități de învățământ, a declarat joi George Roman director advocay organizația Salvați Copiii România, în cadrul unei conferințe online.
În total, în primele nouă luni ale anului 2021 s-au înregistrat 11.903 cazuri de abuz, neglijare şi exploatare a copiilor, faţă de 12.898 cazuri, înregistrate pe parcursul anului 2020. În aceeasi perioada a anului 2021, s-au inregistrat 1.019 cazuri de abuz sexual asupra copiilor, 128 de băieţi şi 891 de fete, dintre care 379 în mediul urban şi 640 în mediul rural. În 795 dintre cazuri s-a iniţiat urmărirea penală a agresorului, iar 607 cazuri au fost închise, transmite Mediafax.
Organizaţia Salvaţi Copiii România a anunţat joi dezvoltarea unui centru-pilot Barnahus la nivelul Municipiului Bucureşti, bazat pe un model integrat de servicii de evaluare psihologică şi medicală, audiere şi protecţie a copiilor victime ale abuzului sexual şi victime ale violenţei domestice.
"Copiii care au trecut prin situaţii de abuz se află în risc crescut de sindrom post-traumatic, în care experienţa negativă îşi pune amprenta asupra întregii dezvoltări psiho-sociale a copilului. Ne propunem prin acest proiect să integrăm serviciile oferite copilului, în aşa fel încât să răspundem nevoilor copilului în mod complex şi integrat", a declarat preşedintele executiv Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, citat în comunicat.
Proiectul este implementat în perioada martie 2022 - august 2023. 100 de copii victime ale abuzului sexual și violenței vor beneficia de serviciile oferite în cadrul centrului-pilot, 500 de copii vor fi instruiți pentru îmbunătățirea nivelului de conștientizare privind combaterea tuturor formelor de abuz. De asemenea, 180 de specialiști din rândul autorităților locale și centrale vor fi informați cu privire la protejarea drepturilor copiilor victime ale abuzului sexual și violenței prin evitarea retraumatizării copiilor și a importanței unei abordari multidisciplinare în furnizarea de servicii către copiii abuzați.
Cum poate fi sesizat un abuz asupra copiilor?
Orice persoană are responsabilitatea sesizarii unei situații abuzive la care este martor, însă obstacolele care împiedică desfășurarea acestui proces sunt numeroase: toleranța socială ridicată față de violența împotriva copiilor, lipsa de încredere în autorități, lipsa de informație cu privire la obligativitatea acestui demers, lipsa pregătirii profesioniștilor care vin în contact cu copilul pentru identificarea și recunoașterea semnelor abuzului, blocaje inter/intra instituționale.
Mai mult decât atât, mentalități precum “nu e treaba mea să mă amestec în familia altuia” sau “nu știam că a lovi un copil este o ilegalitate, pe vremea mea asta însemna educație” transformă sesizarea unui comportament violent asupra copiilor într-o situație prea puțin probabilă.
În egală măsură însă, aduți și copii, profesioniști sau membri ai comunității, ne spun cu descurajare: “Nu știu cum și unde poate fi sesizat un abuz asupra copiilor”.
Mai multe detalii AICI: