Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alexandru Rafila: Pastilele de iod se păstrează la întuneric. Sunt valabile trei ani

rafila-id185445_inquam_photos_octav_ganea.jpg

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, avertizează populaţia că pastilele de iod nu se iau preventiv, pentru că pot afecta glanda tiroidă. Pastilele trebuie păstrate la întuneric, în spaţii uscate, valabilitatea lor fiind de trei ani, a explicat Alexandru Rafila într-un interviu pentru Prima TV.

„Pastilele de iod nu se iau preventiv. Nu se iau decât în primele ore de la un posibil incident, nu accident nuclear. Dacă într-o ţară vecină României apare o astfel de situaţie, în funcţie de observaţiile pe care autorităţile le fac în ceea ce priveşte un eventual nor radioactiv, trebuie administrate într-un interval cât mai scurt de timp. Se iau în cantităţi de la un sfert sau jumătate de pastilă la copii, până la o pastilă sau două la adulţi. E un produs care blochează practic încorporarea potenţialului iod radioactiv din atmosferă, în sensul că este mai rapid. Îl administrezi mai rapid ca să blochezi tiroida, care nu mai încorporează iod radioactiv. Se indică persoanelor de până în 40 de ani, care au o activitate metabolică mai intensă. Peste această vârstă, doar în cazul unei expuneri foarte mari la o cantitate de iod radioactiv, ceea ce nu este cazul pentru ţara noastră”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Prima TV, relatează News.ro.

În ceea ce privește valabilitatea pastilelor de iod, Alexandru Rafila a spus: „De obicei valabilitatea este de trei ani. Pastilele trebuie păstrate la întuneric, în spaţii uscate, la temperatura mediului ambiant”.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, marţi, că toate Direcţiile de Sănătate Publică din ţară au primit comprimatele cu iodură de potasiu fabricate de Antibiotice Iaşi.