Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bogdan Badea, CEO eJobs: „Există 2.600 de cetățeni ucrainieni angajați cu carte de muncă în România”

entr_thumbnail_pattern_white_5.jpg

Sursa imaginii: 
ENTR RO

Aproximativ 600.000 de refugiați ucraineni au intrat în România de la declanșarea războiului. Deși mulți dintre ei și-au continuat drumul către Vestul Europei, o parte din ei a decis să rămână aici.

Însă cei care doresc să rămână în țara sunt nevoiți să își continue aici traseul profesional și să își caute un nou loc de muncă. Astfel, accesul pe piața muncii trebuie să fie cât mai ușor.

Bogdan Badea, CEO-ul eJobs România, spune că pe site-ul eJobs a fost creată o secțiune specială pentru refugiații ucraineni, unde sunt postate joburi exclusiv în limba ucraineană. „Sunt undeva la 400 de locuri de muncă în acest moment postate de diferiți angajatori, pe diferite domenii, în diferite orașe ale țării, în special în limba ucraineană. Noi am vrut să facem o zonă dedicată celor care nu prea știu limba engleză. Pentru că pentru cei care știu limba engleză site-ul nostru are 38.000 de locuri de muncă, care sunt și în engleză”, afirmă el.

În ceea ce privește cerințele de pe piața muncii, Bogdan Badea spune că limba engleză reprezintă o problemă, pentru că există mulți refugiați care nu o vorbesc. „Din păcate din ce feedback avem noi, în acest moment, de la angajatori, este și una dintre cele mai mari probleme”, adaugă el.

O altă problemă care apare pe piața muncii este și faptul că majoritatea refugiaților sunt femei și mame cu copii. „Și, practic, prima problemă pe care trebuie să rezolve să-și găsească cazare, să-și găsească o școală, o grădiniță pentru copil. De abia după vine vorba de muncă”, spune Bogdan Badea. De asemenea, industria construcțiilor este cea care suferă, pentru că „acolo vorbim de preponderent sau 99,99% de bărbați și nu prea există acest val de refugiați bărbați”, constată el.

Mai mult, CEO-ul eJobs, spune că cifra ucrainenilor angajați cu carte de muncă este mică, în comparație cu nevoia pieței din România. „Datele statistice pe care le avem în acest moment spuneau de 2.600 de cetățeni ucrainieni angajați cu carte de muncă în România în acest moment. E o cifră destul de mică, având în vedere nevoia pieței. Există deschidere, clar, din partea angajatori din România pentru că este nevoie foarte mare de forță de muncă. Trebuie să fim realiști! Ne-au prins într-un moment, în care aveam nevoie de forță de muncă”.

Pentru a facilita găsirea unui loc de muncă, site-ul eJobs are, de asemenea, parteneriate cu principalele site-uri de joburi din Ucraina.

Urmăriți mai jos întregul material video: