Auăleu, poliția! Spectacol de teatru, amendat la Timișoara, după o sesizare care... nu s-a confirmat

o_noapte_furtunoasa.jpeg

Sursa imaginii: 
Facebook / Ionuț Suciu

Curat murdar, curat noapte furtunoasă. La Teatrul Independent Auăleu din Timișoara, unde s-a jucat primul spectacol după doi ani de pandemie, a venit poliția. E drept, Zița se certa cu Rică Venturiano, însă bătaia reclamată prin 112 nu s-a confirmat. Dar amenda tot s-a dat, fiindcă agenții au ajuns la concluzia că e… gălăgie. Timișoara va fi în 2023 capitală europeană a culturii.

Teatrul Independent Auăleu a jucat, primul spectacol după doi ani de pandemie acasă, la Scârț Loc Lejer. A fost „O noapte furtunoasă”, de Caragiale, și nu doar pe scenă, ci și în realitate. Cam cu un sfert de ceas înainte de final, undeva în jurul orei 21.30, a apărut un echipaj de la Secția 3 Poliție, sesizat prin apel de urgență. Agenții veniseră să oprească o… bătaie. 

„Polițiștii au venit la o sesizare făcută de un vecin, din ce ne-au spus ei, cum că ar fi scandal și bătaie. Când au venit aici, i-am invitat în sală, să vadă că sunt spectatori și niște actori care joacă o piesă de Caragiale, ăia se ceartă acolo, Zița cu Veta, cu cine se ceartă ei, dar nu e o bătaie reală. Au refuzat să intre în sală și tot ne-au dat o amendă, pentru disturbarea liniștii publice”, povestește actorul și regizorul Ovidiu Mihăiță, cofondator al Teatrului Auăleu.

În prima fază, spectatorii au crezut că e o glumă, dar polițiștii au fost cât se poate de serioși. Ba mai mult, au scris un proces-verbal, descifrabil doar parțial, în care, în final, se precizează că incidentul a fost produs de… o piesă de teatru scrisă de Caragiale.  Amenda e de 200 de lei.

Din nou, Ovidiu Mihăiță: „Pentru mine e o bucurie și o tristețe în același timp să văd scris pe o amendă numele lui Ion Luca Caragiale. Nu-mi închipuiam că Ion Luca Caragiale poate genera amenzi… acum, și mai fain este că contravaloarea în bani a lui Ion Luca Caragiale este fix 100 de luni, cât de amenda noastră, dacă o plătim în 15 zile. Oricum, oamenii, spectatorii, s-au oferit mai mulți dintre ei să plătească amenda”.

„Vorba lui Caragiale, curat murdar”

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Județean de Poliție Timiș, printr-un apel la 112 a fost anunțat un scandal, la adresa la care coexistă Teatrul Auăleu, barul Scârț și Muzeul Consumatorului Comunist. Potrivit aceleiași surse însă, sesizarea… nu s-a confirmat! Iar amenda a fost dată pentru tulburarea ordinii și liniștii publice

Teatrul Auăleu și-a reluat spectacolele după doi ani de pauză cauzată de pandemie. Primele trei reprezentanții, cu „O noapte furtunoasă”, de IL Caragiale, s-au jucat, practic, cu casa închisă. În cele trei zile au fost făcute 400 de rezervări. E plin și weekendul viitor, iar pentru cel de la jumătate lunii aprilie, când e programată și o premieră inspirată de viitoarea capitală culturală, mai erau doar puține locuri. 

Incidentul de acum îl face să zâmbească amar pe Ovidiu Mihăiță: „Vorba lui Caragiale, curat murdar… Cred că se potrivește cel mai bine. Să vii să dai amendă unor personaje fictive care se ceartă în 2022, care e în 2023, și facem înregistrarea asta în Timișoara, suntem la mai puțin de un an distanță de capitala culturală este ceva”... 

Teatrul Auăleu nu e la prima întâlnire cu organele statului, în timpul unui spectacol. În 2016, pe când jucau „Huo” în Piața Unirii din Iași, actorii timișoreni s-au trezit cu jandarmii la reprezentație. Piesa are drept personaje principal un jandarm și o protestatară, iar oamenii legii au considerat că actorii fac prea mare gălăgie. Ei au cerut actele de identitate ale timișorenilor și se pregăteau să le scrie niște amenzi. Desigur, pentru tulburarea liniștii publice. În cele din urmă, în râsetele publicului, jandarmii  au priceput cu greu că e vorba despre un festival de teatru și s-au lăsat păgubași.