Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport alarmant: România nu are o strategie naţională în domeniul siguranţei alimentare

ap080708038346.jpg

Curtea de Conturi a României semnalează lipsa strategiilor naţionale în domeniul siguranţei alimentare, al calităţii alimentelor şi în cel fitosanitar
Sursa imaginii: 
AP/Nati Harnik

România nu are o strategie naţională în domeniul siguranţei alimentare. Este concluzia unui audit realizat de Curtea de Conturi a României. Instituția a depistat și alte probleme în acest sector.

Curtea de Conturi a României semnalează lipsa strategiilor naţionale în domeniul siguranţei alimentare, al calităţii alimentelor şi în cel fitosanitar, fapt care afectează coerenţa politicilor şi a măsurilor în domeniu.

Mai mult, resursele şi echipamentele tehnice ale Direcţiilor Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor auditate, ale Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, ale Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi ale Autoritatății Naţionale Fitosanitare sunt în mare parte depreciate tehnic şi moral, având un grad de uzură între 69% - 100%.

În plus, ”schimbările frecvente ale managementului superior al ANSVSA – niciun mandat al preşedintelui nu a fost exercitat integral – precum şi succesiunea de acte normative prin care s-a modificat structura organizatorică a Autorităţii şi a structurilor teritoriale au creat vulnerabilităţi în continuitatea şi coerenţa decizională. Totodată, este probabil ca sancţiunile aplicate de autorități în sectorul siguranței alimentare să nu descurajeze încălcarea legii sau să nu fie proporţionale cu gravitatea faptei, fiindcă nivelul amenzilor contravenţionale nu a fost actualizat şi nici armonizat cu regulamentele europene”, precizează reprezentanţi Curţii de Conturi a României.