”Stâlpul infamiei”, practica medievală de pedepsire a hoților, revine în actualitate în Ucraina
hoti_ucraina.jpg

Legați de stâlpi sau de copaci, cu bandă adezivă sau cu folie alimentară, pe stradă... De obicei sunt singuri, dar uneori sunt legate două sau trei persoane la un loc. Uneori au pantalonii în vine, cu un mesaj scris agățat de haine. Uneori se vede cum sunt bătuți...
Observatorii France24 au reușit să localizeze 17 astfel de scene în Kiev, Irpin (regiunea Kiev), Dnipro, Krivoi Rog, Kamianske (regiunea Dnipropetrovsk), Poltava (regiunea Poltava), Melitopol (regiunea Zaporijia), Harkov (regiunea Harkov), Herson, Kahovka (regiunea Herson) și Dubno (regiunea Rivne). Aceste orașe mari și mijlocii sunt situate pe întreg teritoriul Ucrainei.
Imaginile cu aceste scene au fost publicate în luna martie. Nu am reușit să verificăm datele exacte la care au avut loc toate aceste scene, dar nu am reușit să găsim nicio urmă a acestora înainte de începerea războiului din Ucraina, așa că se pare că sunt recente.
De ce sunt umiliți acești oameni în public?
Mulți dintre acești oameni sunt umiliți pentru că sunt acuzați că au jefuit case sau magazine abandonate. Mulți dintre ei au o hârtie lipită pe ei, pe care scrie "мародер", adică " tâlhar", o referire la faptul că au furat ceva.
În plus, în unele înregistrări video, trecătorii pot fi auziți acuzându-i de jaf.
Acuzațiile de furt sunt foarte frecvente în descrierile care însoțesc aceste imagini, pe Twitter și pe canalele locale Telegram, precum și în articolele publicate de presa locală.
Cu toate acestea, nu toate aceste imagini arată persoane acuzate de jaf. Într-un video filmat în Doubno, bărbatul este pedepsit pentru vânzare de alcool, deși acest lucru este interzis în zonă în timpul legii marțiale. Pe pancarta care atârnă de el scrie: "Vând alcool în timpul legii marțiale".
Cine organizează aceste pedepse publice?
Dintre cele 17 scene localizate de editorii noștri, persoanele care "pedepsesc" acești oameni sunt vizibile doar în nouă cazuri: uneori, acestea arată ca niște cetățeni obișnuiți sau ca membri ai forțelor de securitate ucrainene, atunci când poartă, de exemplu, uniforme militare, insigne, brățări galbene sau albastre, sau chiar și arme.
Într-un video filmat în Irpin, pot fi văzuți doi bărbați în uniforme militare, cu brățări și șepci galbene. Ei leagă o persoană de un stâlp, apoi îi pun un cartof în gură și îi dau jos pantalonii. Un al treilea bărbat în uniformă militară, cu cască, este vizibil, precum și alte două persoane legate de stâlpi. Cu toate acestea, este dificil de știut cine sunt exact acești bărbați în uniforme militare, însoțiți de bărbați în haine civile: un fotograf care a asistat la scenă spune că sunt soldați ucraineni, în timp ce un jurnalist spune că sunt membri ai regimentului Azov.
Intervievat de redacția noastră, Taras, locuitor al Kievului, consideră că pedepsele sunt aplicate de "toate tipurile de persoane: simpli trecători, agenți de securitate, forțele de apărare teritorială...".
Sunt implicate autoritățile?
Este probabil ca aceste pedepse să fie aplicate uneori de către cetățeni obișnuiți sau de către forțele de securitate în mod spontan, potrivit mai multor surse contactate de redacția noastră.
,, Jefuirea nu poate fi tolerată când atât de mulți oameni își pierd casele, sunt forțați să fugă și se ascund de bombe în adăposturi, uneori cu puțină hrană și apă. În plus, în timp de război, poliția are lucruri mai importante de făcut și este imposibil să se organizeze procese pentru hoți. Prin urmare, oamenii își caută dreptatea pentru ei înșiși, dacă prind unul. În vremuri de criză, această formă de auto-organizare este acceptată social, atâta timp cât nimeni nu este rănit fizic." explică Taras.
Cu toate acestea, în mai multe situații, autoritățile au susținut în mod explicit acest tip de pedeapsă. Încă de la 1 martie, Oleksiy Biloșițchi, șeful adjunct al departamentului de poliție de patrulare rutieră, a postat pe Facebook fotografii cu oameni legați de stâlpi, declarând că este "inacceptabil" să furi pe timp de război: "Toți hoții vor fi arestați, dar și defăimați și pedepsiți". Mesajul său a fost distribuit pe pagina de Facebook a poliției naționale.
În plus, pe 21 martie, Vadim Denisenko, consilier al ministrului de interne, a declarat: "Nu cred că legarea și expunerea unui hoț poate fi considerată un act sălbatic pe timp de război. Poliția nu poate fi prezentă peste tot în acest moment ... acest tip de pedeapsă este un factor de descurajare mult mai bun pentru hoți decât amenințarea cu o pedeapsă penală".
Mai mulți primari au amenințat, de asemenea, hoții, deși fără a menționa în mod explicit o astfel de pedeapsă. Pe 11 martie, Oleksandr Markușin, primarul orașului Irpin, a declarat: "Oricine va încerca să fure un magazin sau o casă în Irpin va fi pedepsit aspru!”
La 2 martie, Oleksandr Mamai, primarul orașului Poltava, a declarat, de asemenea, că "pedepsele severe" pentru hoți sunt "permise". La sfârșitul lunii februarie, el a avertizat chiar că este permisă folosirea armelor împotriva lor, în cadrul legii marțiale.
Alți primari, cum ar fi Vitali Kliciko (Kiev), Serghei Suhomlin (Jytomyr) și Pavel Kuzmenko (Akhtyrka), au declarat, de asemenea, că hoții vor fi împușcați de forțele de securitate fără avertisment prealabil.
Ce spune legea
La începutul lunii martie, parlamentul ucrainean a modificat Codul penal pentru a mări pedepsele cu închisoarea pentru furt în timpul legii marțiale. Măsura e justificată prin faptul că jafurile au devenit "generalizate" în țară și că slăbiciunea sancțiunilor penale îi împinge pe cetățeni să "își facă singuri dreptate". Cu toate acestea, acest amendament nu permite în niciun caz împușcarea hoților.
Tetiana Pecioncik, șefa ZMINA, un ONG ucrainean pentru drepturile omului, ne-a declarat: "Este legal ca cetățenii să rețină potențialii hoți înainte de sosirea poliției. Maltratarea și tortura sunt ilegale, chiar și în condițiile legii marțiale."
Într-o declarație emisă de ZMINA și de alte ONG-uri se spune: "Încercările comunităților locale de a aresta ei înșiși infractorii sunt de înțeles, dar aceștia trebuie să fie predați imediat forțelor de ordine".
Legarea unei persoane de un stâlp ca pedeapsă - indiferent de motiv - nu este o noutate în Ucraina pe timp de criză: pe internet, astfel de imagini sunt vizibile cel puțin din 2014. Un șef de vamă a fost pedepsit în acest fel după ce a fost acuzat de corupție în februarie 2014 în regiunea Transcarpatia. Un alt exemplu este cazul Irinei Dovhan, pedepsită în acest mod de separatiștii pro-ruși din Donețk în august 2014 pentru că a susținut armata ucraineană.
Atestat documentar începând cu secolul XII, în Franța, stâlpul infamiei reprezenta un însemn al dreptului seniorial: seniorul unei feude planta un stâlp în piața satului spre a înștiința prin aceasta pe toată lumea că avea drept de judecată asupra tuturor locuitorilor. Cel condamnat era legat de acest stâlp și oricine avea dreptul de a-l umili în cele mai diverse moduri, fără însă a-l răni sau ucide.
Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24
Atenție, imagini cu impact emoțional