Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Uciși pe străzile din Bucea. Ce se știe despre orașul eliberat de sub ocupația trupelor rusești

2022-04-04t174549z_1125966861_rc2hgt98gsd1_rtrmadp_3_ukraine-crisis-bucha.jpg

Voluntari descarcă saci cu cadavrele unor civili, care, potrivit locuitorilor, au fost uciși de soldații armatei ruse, după ce le-au adunat de pe străzi pentru a le aduna la un cimitir înainte de a le duce la morgă, în Bucea, Ucraina
Sursa imaginii: 
REUTERS / Zohra Bensemra

După eliberarea localităților Bucea și Irpen din regiunea Kiev, militarii, oficialii guvernamentali și jurnaliştii au văzut consecințele oribile ale invaziei: străzi complet distruse și zeci de oameni uciși. Jurnaliștii de la France Press și Reuters au văzut aproximativ 20 de cadavre de oameni îmbrăcați în civil doar pe una dintre străzile orașului.

Un număr de 16 din cele 20 de cadavre văzute de fotograful AFP zăceau pe trotuare sau pe marginea drumului. În mijlocul autostrăzii au rămas încă trei victime, una - în curtea casei distruse.

Lângă cadavrul unei victime se afla un pașaport deschis al unui cetățean al Ucrainei; mâinile acestui bărbat erau legate la spate cu o bucată de pânză albă. Încă două victime aveau, de asemenea, banderole albe.

Localnicii au declarat pentru Reuters că au fost forțați să poarte astfel de banderole în timpul ocupației ruse.

Primarul Bucei, Anatoliy Fedoruk, a declarat pentru AFP că „280 de oameni sunt deja îngropați în gropi comune” după ce armata ucraineană a recăpătat controlul asupra orașului principal de lângă Kiev.

Potrivit primarului, străzile orașului ruinat sunt pline de cadavre. Cât despre banderole, el a explicat că oamenii trebuiau „să arate că nu sunt înarmaţi”.


Cadavrele unor civili, care, potrivit locuitorilor, au fost uciși de soldații armatei ruse, zac pe stradă, pe fondul invaziei rusești asupra Ucrainei, în Bucea (imagine blurată)
Sursa imaginii: 
REUTERS / Zohra Bensemra

Potrivit primarului Fedoruk, printre cei morți se numără atât bărbați, cât și femei. De asemenea, el zice că a văzut cadavrul unui băiat de 14 ani printre cei uciși.

Primarul spune că pe străzile din Bucea mai sunt mașini în care „întregi familii de oameni ucişi – copii, femei, bunici, bărbați”.

Potrivit AFP și Reuters, unele cadavre, probabil, au rămas pe drum zile sau chiar săptămâni.

Localnicii au declarat pentru Reuters că acești oameni au murit din cauza acțiunilor a trupelor rusești. În ce circumstanțe au fost uciși, este dificil să se tragă concluzii deocamdată. Reporterii agenției scriu că este posibil să fi murit din cauza exploziilor sau gloanțelor.

Primarul din Bucea, citat de AFP, spune că oamenii au fost împușcați în ceafă.

Unul dintre morți zace lângă bicicleta lui. Trupul altei persoane a rămas la câțiva metri de casa sa, a declarat pentru Reuters un vecin pe nume Vasily, un prieten apropiat al victimei.

Vasyl, un cetățean din Bucea, și-a descris viața în ocupație pentru Reuters: "Am stat două săptămâni la subsol. Nu era nici mâncare, nici lumină, nici căldură pentru a ne încălzi. Apa era încălzită de lumânări. Dormeam în pâslari".

Primarul din Bucea spune că unii au fost uciși în timp ce încercau să treacă râul Buchanka pentru a intra pe teritoriul controlat de armata Ucraineană. Este imposibil să-i verifici rapid declarațiile.

Presa ucraineană a relatat că în Bucha apăruseră deja gropi comune pe 13 martie. În acel moment, Andriy Levkovskyi, directorul Centrului orașului Irpin pentru asistență medicală primară, a scris despre înmormântarea a 67 de civili.

Potrivit lui Fedoruk, rămășițele oamenilor încă zac pe străzi, pentru că geniștii nu și-au terminat munca în oraș, ele pot fi strânse doar „în trei sau patru zile”.


Victime civile găsite împușcate pe marginea străzii în Bucea după retragerea trupelor rusești (imagine blurată)
Sursa imaginii: 
Reuters Marketplace

Articol realizat cu sprijinul studenților voluntari din Ucraina. Sursa: https://www.bbc.com/ukrainian/features-60971663