Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Să restaurezi o carte a lui Dumnezeu e o bucurie, nu obosești niciodată...” (Reportaj France24 la Tripoli)

coran_restaurare.jpg

Khaled al-Drebi, restaurator voluntar, în atelierul său din Tripoli, Libia, 22 martie 2022 à Tripoli, Libia
Sursa imaginii: 
Mahmud Turkia / AFP via France24

Khaled al-Drebi, un restaurator voluntar de Coranuri vechi sau deteriorate, are mult de lucru, deoarece începutul Ramadanului aduce un aflux de clienți la atelierul său din Tripoli. Clienții îi solicită serviciile pentru a conserva o carte deteriorată, moștenire de familie sau pentru a evita cumpărarea uneia noi, transmite France24, care preia un reportaj realizat de AFP în Libia.

,,Cumpărarea unui Coran înainte de începerea Ramadanului era o tradiție", dar libienii, care sunt foarte atenți acum cu cheltuielile lor în plină criză economică, ,,preferă să își restaureze cărțile decât să cumpere altele noi", explică Drebi, în vârstă de 54 de ani, în atelierul său de pe strada Mizran din Tripoli.

În plus, de când statul  ,,a încetat să mai tipărească Coranuri în Libia", prețurile au crescut.

În prezent, un Coran de dimensiuni medii costă aproximativ 20 de euro, în funcție de calitatea legăturii, spune el. Atelierul percepe doar câțiva euro pentru materialele folosite la restaurare, iar manopera este gratuită

În țările islamice Ramadanul este una dintre cele mai mistice perioade ale anului, dedicată rugăciunii și citirii cărții sfinte. Iar în acest an, odată cu ridicarea restricțiilor impuse de pandemia Covid-19, moscheile se așteaptă la un aflux de credincioși, cu covoare de rugăciune și cu Coranul în mână.

În fundul camerei, Abdel Razzaq al-Aroussi, în vârstă de 60 de ani și îmbrăcat în salopetă, sortează Coranurile în funcție de gradul lor de deteriorare și de durata intervenției necesare, care ,,va varia între una și câteva ore".

,,O bucurie de nedescris"

,,Cărțile grav deteriorate (...) trebuie desfăcute, restaurate și apoi legate", un proces minuțios care necesită ,,timp și concentrare", explică acest tehnician, aplecat asupra muncii sale, înconjurat de sute de Coranuri îngrămădite pe rafturi supraîncărcate.

,,Lucrările de restaurare și de legare necesită intervenția mai multor meșteri", fiecare în funcție de specialitatea sa, explică Mabrouk Al-Amin, un alt restaurator.

Să lucrezi cu ,,Cartea lui Dumnezeu" este foarte plăcut... nu obosești niciodată, în ciuda amplorii sarcinii", spune acest bărbat de 50 de ani, care vorbește de o ,,bucurie de nedescris".

Unii clienți le încredințează lucrări prețioase, transmise din generație în generație, grav deteriorate de trecerea timpului.

Nu este vorba doar de a repara, ci de a stabili o legătură specială cu clienții care doresc să păstreze un Coran care poartă amintiri și ,,care încă mai poartă parfumul unui bunic, al unui tată sau al unei mame", spune domnul Drebi care, în ciuda succesului atelierului său, lucrează în mod voluntar și depinde exclusiv de donații ,,de la oameni binevoitori".

În ochii acestor meșteri pasionați, este mai mult o ,,muncă a memoriei" decât un simplu act de generozitate.

Din ce în ce mai multe femei

Foto: Mahmud Turkia AFP via France24

O nouă generație s-a alăturat atelierului, aducând ,,noi tehnici", folosind computere pentru ,,design grafic și programe precum Photoshop pentru a reproduce paginile lipsă dintr-un Coran", spune dl Al-Amin.

De la crearea atelierului din Mizran, în 2008, au fost restaurate aproape o jumătate de milion de exemplare și au fost instruiți peste 1 500 de cursanți, majoritatea bărbați.

Însă, din ce în ce mai multe femei atrase de această profesie, care îmbină priceperea și spiritualitatea, vin să o învețe pentru a deveni la rândul lor formatori.

Ele se bucură să practice această activitate acasă sau în ateliere destinate exclusiv femeilor, cum ar fi cel condus de Khadija Mahmoud în Zaouia (la 45 km vest de Tripoli).

,,Este o femeie excepțională care face o muncă excepțională", spune dl Aroussi.

Retrasă din sistemul național de învățământ și formată în atelierul din Mizran, este foarte iubită de elevele sale, în special de femeile nevăzătoare care găsesc astfel un sens al vieții lor.

,,Majoritatea voluntarilor sunt femei pensionare cărora le plac aceste momente dedicate Coranului" și să se întâlnească ,,între femei pentru a se simți mai în largul lor", a mărturisit pentru AFP doamna Mahmoud, în atelierul său cu mese de culoare mov.

 

Traducere de Antonia Dinu, după reportajul publicat de France24