Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fără filmele de la Hollywood, cinematografele din Rusia se îndreaptă spre colaps (reportaj)

cinema_moscova.jpg

Holul cinematografului Oktyabr din Moscova, 29 martie 2022
Sursa imaginii: 
NATALIA KOLESNIKOVA AFP via France24

Când a aflat că Hollywoodul a suspendat lansarea filmelor americane în Rusia ca răspuns la intervenția militară ,,nejustificată" în Ucraina, Mila Grekova, originară din Moscova, ,,a înțeles imediat pentru cine bat clopotele", scrie France24 care preia un reportaj AFP.

Traducătoare de filme americane, doamna Grekova a rămas fără loc de muncă în urma deciziei celor cinci giganți de la Hollywood - Disney, Universal, Sony Pictures, Warner Bros și Paramount - de a-și retrage producțiile de pe piața rusească.

Ea se întreabă mereu care este scopul sancțiunilor: ,,Astăzi urăsc Occidentul, nu pe (Vladimir) Putin, ținta lor.’’

Traducătoarea de 56 de ani, deziluzionată de ideea de a înlocui titlurile americane cu filme indiene în Rusia, afirmă: ,,Bollywood poate înlocui Hollywood-ul aici, dar este prea târziu pentru mine să învăț hindi.’’

Dincolo de cazul ei, întreaga industrie cinematografică rusă suferă de pe urma conflictului din Ucraina, după ce abia începuse să-și revină după  pandemia de coronavirus.

Până la aplicarea sancțiunilor piața cinematografică din Rusia era cea mai mare din Europa, cu 145,7 milioane de bilete vândute anul trecut, potrivit Observatorului European al Audiovizualului.

Filme asiatice?

Înainte de suspendarea decisă de Hollywood, compania rusă Mosfilm-Master dubla aproximativ zece filme străine pe lună.

,,Astăzi, am pierdut două treimi din comenzi", regretă directorul său, Evgheni Belin, care i-a primit pe reporterii AFP într-un studio performant al Mosfilm.

,,În timpul pandemiei, am avut filme, dar nu am avut cinematografe deschise. Astăzi, avem cinematografele noastre, dar nu avem filme", explică el.

La începutul lunii martie, Asociația proprietarilor de cinematografe din Rusia a avertizat că țara ar putea închide jumătate dintre cinematografele sale, deoarece acestea riscă ,,să piardă până la 80% din venituri" după plecarea Hollywood-ului.

Pentru a se adapta și a supraviețui, Mosfilm-Master se pregătește să angajeze traducători coreeni și chinezi, chiar dacă directorul său ,.se îndoiește că filmele asiatice vor atrage rușii" din cauza diferențelor culturale.

,,Nu e așa ușor", spune specialistul în vârstă de 70 de ani, ,,dintre care 30 am lucrat pentru dublarea filmelor". ,,Occidentalii sunt mai apropiați de noi.’’

,,Explorându-ne pe noi înșine"

,,Situația este extrem de dificilă, dar nu catastrofală", spune Olga Ziniakova, în vârstă de 37 de ani, președinta uneia dintre cele patru mari rețele cinematografice rusești, Karo.

,,De când Hollywood-ul a venit în Rusia, în urmă cu 30 de ani, am trecut prin multe crize: politică, economică, pandemia etc.", spune ea.

De la începutul ofensivei din Ucraina, la 24 februarie, numărul de intrări în cele 35 de cinematografe din rusia a scăzut cu 70%, în timp ce prețul mediu al unui bilet (300 de ruble, adică aproximativ trei euro) nu s-a schimbat de cinci ani.

Statul a promis deja că își va dubla sprijinul financiar pentru producția de filme și că va reduce la minimum povara fiscală, precum și costurile de închiriere a cinematografelor, spune președinta rețelei, cu care vorbim în imensa sală roșie a cinematografului Oktiabr, unul dintre cele mai mari din Europa, cu 1.500 de locuri, care acum este gol.

Rușii, lipsiți de blockbusterele americane, ,,se vor explora mai profund pe ei înșiși", crede Olga Ziniakova, care citează succesul filmului cult rusesc din anii 1990, ,,Brat" ("Fratele"), care a revenit pe ecrane.

Rețeaua sa se pregătește, de asemenea, să programeze titluri asiatice și latino-americane.

,,Iar când Hollywood se va întoarce aici, piața și publicul rus nu vor mai fi la fel", prezice ea.

,,Ostatici" al politicii

Plecarea giganților de la Hollywood nu l-a surprins pe Pavel Doreouli, în vârstă de 44 de ani, al cărui studio Atmosfera creează sunetul pentru aproximativ 15 filme pe an.

,,De ani de zile, cinematografia mondială a fost ținută ostatică de către politică", spune acest creator de sunet, care este membru al organizației internaționale  ,,Motion Picture Sound Editors" (MPSE) din 2020.

,,Cannes sau Berlin nu mai recompensează filmele, ci adoptarea unei poziții", a spus el, referindu-se la cele două festivaluri internaționale de film care au condamnat Rusia pentru ofensiva sa în Ucraina.

,,Lipsiți de festivalurile internaționale, rușii vor renunța la cinematografia de autor care oferă o viziune diferită asupra lumii, atât de prețioasă astăzi", a prezis el.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24