Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deportări forțate, crime, violență sexuală – mărturii terifiante despre practicile ocupanților ruși

Rusia parada prizonieri ucraineni.jpg

Un soldat al trupelor pro-ruse verifică documentele unor locuitori din Mariupol
Un soldat al trupelor pro-ruse verifică documentele unor locuitori din Mariupol (7 aprilie 2022)
Sursa imaginii: 
REUTERS/Alexander Ermochenko

Ministrul pentru Teritoriile Ocupate Temporar ale Ucrainei, Iryna Vereșciuk a afirmat  că aproximativ 75.000 de locuitori au evadat din Mariupol. Aproximativ 100.000 au mai rămas și au nevoie de evacuare imediată. Alte 45.000 de persoane au fost deportate cu forța de către ocupanți în așa-numita Republică Populară Donețk și Rusia.

Deportarea forțată este o altă tragedie și o consecință a invaziei ruse”, a spus Irina Vereșciuk.

Ea a citat exemplul Kirei Obedinskaya din Mariupol, fetița de 12 ani care a fost deportată forțat în așa-numita republică populară.

Am făcut un apel oficial la Tatiana Moskalkova, reprezentantul drepturilor omului din Federația Rusă, să o returneze pe fată”, a spus Irina Vereșciuk. - În timpul invaziei ruse, fata și-a pierdut ambii părinți. A rămas doar bunicul, care o așteaptă foarte mult. Are tot dreptul să se întoarcă acasă. Destinul ei nu ar trebui să fie decis de cei care încearcă să le dicteze ordinea mondială. Vor fi pedepsiți pentru infracțiunile comise”, a spus ministra din Ucraina.

Potrivit acesteia, armata rusă comite un număr mare de crime în teritoriile ocupate. Acestea includ crime, agresiuni, jafuri, violuri și altele. Ele sunt înregistrate de Procuratura Generală a Ucrainei.

Dar cele mai frapante sunt crimele sexuale. Nu au termen de prescripție. Ocupanții își bat joc de copiii noștri, fetele și femeile noastre. Asemenea fapte sunt dovedite de femeile care au reușit să părăsească Mariupol. Întreaga lume ar trebui să știe despre asta”, a spus Iryna Vereshchuk. 

Încă din 24 martie, Consiliul Local Mariupol anunța deportarea forțată a mii de locuitori către Rusia. Autoritățile susțin să aproape 15.000 de localnici au fost deportați ilegal. Invadatorii au forțat oamenii să se urce în autobuze, existând și sesizări privind confiscarea pașapoartelor și a altor acte de identitate.

Potrivit Avocatul Poporului din Ucraina, Lyudmila Denisova, autoritățile ruse au dus mai întâi ucrainenii în „lagăre de filtrare” din regiunea Donețk, iar de acolo i-au distribuit în diferite regiuni ale Rusiei.

De când Rusia a lansat invazia pe scară largă asupra Ucrainei pe 24 februarie, peste 400.000 de ucraineni au fost relocați forțat, a declarat Denisova.

După internarea lor în așa-zisele ”lagăre de filtrare”, cetățenii ucraineni au fost distribuiți în autobuze și duși în Rusia. Potrivit Avocatului Poporului din Ucraina, oamenii au fost duși în diferite locuri, „inclusiv în regiunile foarte îndepărtate ale Rusiei, precum Sahalin”.

Denisova a mai remarcat că de la începutul războiului nu a fost creat niciun coridor umanitar viabil în Ucraina. Potrivit acesteia, peste 20.000 de civili au fost deja uciși în Mariupol, oraș care este asediat de forțele ruse.

"Situația de la Mariupol este complicată și nu se schimbă. Majoritatea clădirilor au fost distruse de bombe și bombardamente. Peste 20.000 de oameni au fost deja uciși", a spus Denisova.

Mariupol, regiunea Donețk, este încă înconjurată de trupe rusești, fără hrană, apă, electricitate și căldură. Autoritățile ucrainene negociază cu ocupanții ruși coridoare umanitare pentru evacuarea populației, dar cei mai mulți dintre ei nu funcționează și sunt atacați.

Potrivit autorităților locale, jumătate din cei 540.000 de locuitori ai orașului au fost evacuați din oraș.

 

Articol realizat cu sprijinul studenților voluntari din Ucraina.

Surse: 

https://www.dw.com/uk/do-rosii-prymusovo-vyvezly-400-tysiach-ukraintsiv-denisova/a-61313253

https://www.kmu.gov.ua/news/primusova-deportaciya-vbivstva-seksualne-nasilstvo-pro-zlochini-okupantiv-maye-znati-uves-svit-irina-vereshchuk

Верещук: гумкоридорами вивезли понад 7 тисяч людей, Київ звернувся до МКЧХ щодо вивезених до Росії