Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce mai bine de o treime dintre votanții AUR sunt tineri

entr_thumbnail_pattern_black_1.jpg

Sursa imaginii: 
ENTR RO

60% dintre votanții AUR au doar liceu sau au urmat o școală postliceală, în timp ce 30% nu au liceul terminat. Asta relevă un studiu făcut de Avangarde în luna ianuarie a acestui an.

Mai mult, 36% dintre votanții AUR sunt tine cu vârste cuprinse între 18 – 30 de ani.

Dar cum se explică atracția tinerilor față de această formațiune?

Sociologul Luiza Cotea este de părere că această tendință se poate explica, în principal, prin factorul educație. „La nivelul României, nivelul de educație e o problemă care determină și alte probleme”, spune ea, subliniind și neîncrederea tinerilor în stat. 

Mai mult, „de obicei persoanele care nu au studii foarte ridicate, instituționalizate sunt predispuse în a asculta orice fel de teorie care vine și demontează ceva științific. (…) Lor fiindu-le livrat doar răspunsul, au impresia că acesta e eronat. Și când cineva vine și spune, de exemplu, « e greșit să te vaccinezi pentru că…» și dă o serie de argumente care nu sunt susținute, dar pe omul nu îl interesează să fie susținute, ci îl interesează doar să le audă. Atunci vor ajunge să creadă în aceste conspirații”.

La acest motiv se adaugă și strategia folosită de partid, anume să fie cât mai aproape de viitorii lor votanți. „Poate că nu avea neapărat o agendă politică extrem de stufoasă. În schimb au mers din ușă în ușă, au făcut și în țară foarte multe adunări, au mers în diverse orașe. Cum te simți când vezi că o persoană din sfera politică vine și te ia în brațe? Îți dă o însemnătate! După ce AUR a făcut o perioadă aceste lucruri, și-a căpătat o oarecare însemnătate în rândul oamenilor, din punct de vedere al proximității”, adaugă Luiza Cotea.

Nu în ultimul rând, tânăra amintește de popularitatea lui George Simion în rândul tinerilor. Înainte ca acesta să activeze într-un partid politic, făcea parte dintr-o galerie de fotbal. „Într-un reportaj un tânăr a fost întrebat de la cine a auzit de George Simion și de AUR. Și a zis că « Am auzit de la un prieten că George al nostru din Galeria Națională participă » (…) Era un sentiment de apartenență”, afirmă Luiza Cotea.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 – 31 ianuarie fiind chestionați telefonic 903 de persoane având  o marjă de eroare de 3, 4%.

Urmăriți mai jos materialul video: