Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Perspectiva unui antreprenor: Cât este de dificil să atragi fonduri europene

entr_thumbnail_pattern_black_2.jpg

Sursa imaginii: 
ENTR RO

Campioană la absorbţia scăzută a fondurilor europene, România are o țintă ambițioasă pentru 2023: îndreptarea spre un grad de absorbție a fondurilor europene de aproape 100%. Această discuție este cu atât mai importantă cu cât Uniunea Europeană are un instrument nou la dispoziție, de circa doi ani, este legarea fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept.

Deocamdată, pentru România acest obiectiv de a avea un grad de absorbție de 100% din fondurile europene nu pare prea ușor de realizat, atunci când ne gândim la factorii care cauzează sincopele în absorbția fondurilor europene.

Cristina Petrache, jurnalistă Ziarul de Iași, este unul dintre românii care s-au întors acasă după mai bine de zece ani petrecuți în străinătate. A aplicat pentru fonduri europene înainte să înceapă pandemia prin programul ReConnect Diaspora cu un proiect privind mâncarea sănătoasă pentru sportivi.

„Din momentul în care am aplicat și până am primit banii au fost tot felul de întârzieri”, spunea ea, amintind că o altă problemă a fost că multe dintre aceste fonduri au fost acordate simultan, iar oamenii au început să caute spații pentru afacerile lor, ceea ce a crescut costul chiriilor.

În momentul în care a putut să dea drumul proiectului a venit pandemia și toate planurile de afaceri au fost răsturnate.   

O altă problemă se învârte în jurul birocrației, sublinează jurnalista. „Pentru că tu iei banii, dar ca antreprenor trebuie să începi să scrii o grămadă de rapoarte. Ori nu mai ai timp să-ți vezi de business-ul tău pentru care ai aplicat, pentru care ar trebui să primești banii aceia și să faci un business de succes, să susții niște angajați. Nu mai ai timp!”

Scopul programului ReConnect Diaspora era stimularea antreprenoriatului prin înființarea a 30 de întreprinderi cu profil nonagricol în zona urbană din Regiunea de dezvoltare Nord-Est, de către persoane aflate în Diaspora, și crearea a minim 60 de noi locuri de muncă.

Jurnalista spune că din cauza pandemiei, mai mult de jumătate din business-uri au ajuns destul de repede la faliment. „Din cele 30 de business-uri care au fost lansate atunci, se spune în mod oficial că 50% ar mai funcționa. Eu cred că sunt mult mai puține”.

ReCONNECT Diaspora este implementat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași.