Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OSCE a publicat raportul despre Ucraina: crime, acte de tortură şi dispariţii

ap22096572210380.jpg

Rusia e acuzată de crime de război comise în Ucraina
Sursa imaginii: 
AP/Felipe Dana

Un raport elaborat de o echipă de experţi din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a depistat "indicii clare" privind încălcări ale dreptului umanitar internaţional de către forţele militare ruse în Ucraina. OSCE se declară ”consternată” de miile de morţi şi răniţi din acest conflict.

"Există indicii clare şi dovezi credibile" care sugerează că au fost comise încălcări ale "drepturilor fundamentale ale omului (dreptul la viaţă, interzicerea torturii şi a altor tratamente degradante şi pedepse), mai ales în zonele aflate sub controlul efectiv al forţelor ruse", arată un raport elaborat de trei experţi OSCE care s-au aflat în Ucraina în perioada 24 februarie - 1 aprilie.

Raportul de 110 pagini, citat de CNN, conţine detalii despre crime punctuale, acte de tortură şi dispariţii forţate.

Este prezentată mărturia unui traducător ucrainean care afirmă că a fost ţinut captiv de armata rusă nouă zile, timp în care a fost supus unor acte de tortură. Experţii consideră că multe dintre incidente ar putea fi crime de război, dar nu le cataloghează deocamdată astfel.

"Raportul documentează seria de acte inumane comise de forţele militare ruse în Ucraina", a comentat ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter.

Misiunea notează, de asemenea, ”încălcări ale părţii ucrainene” şi se declară ”deosebit de îngrijorată de tratamentul aplicat prizonierilor de război”. ”Cu toate acestea, cele (încălcările) comise de către Federaţia rusă sunt cu mult mai importante prin natura şi anvergura lor”, precizează ea.