Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA: ”Armele fantomă” și lupta lui Joe Biden cu morile de vânt (analiză France24)

arme_fantoma.jpg

Un agent ATF (agenția americană de reglementare a utilizării armelor de foc) arată două arme, fără serie, pe care tocmai le-a asamblat la domiciliul său, din piese comandate prin poștă
Sursa imaginii: 
© Jae C. Hong, AP via France24

Deși susține în continuare dreptul constituțional de a deține o armă de foc, președintele american Joe Biden a anunțat recent, în numele ,,bunului simț", un nou decret potrivit căruia piesele de schimb care pot fi asamblate cu ușurință într-o armă de foc vor fi supuse acelorași reglementări ca în cazul armele deja asamblate, scrie France24.

Așa-numitele ,,arme fantomă" sunt greu de urmărit deoarece nu au număr de serie și pentru că pot fi asamblate acasă cu ajutorul unui kit, în doar câteva minute.

La un eveniment organizat la Casa Albă, la care au participat familii și prieteni ai victimelor produse de armele de foc, președintele american a evidențiat că numărul de ,,arme fantomă’’ raportate forțele de ordine a crescut de zece ori în ultimii cinci ani, în perioada cuprinsă între 2016 și 2021.

Conform noului decret, piesele de schimb care pot fi asamblate cu ușurință într-o armă de foc vor fi supuse acelorași cerințe ca în cazul armelor deja asamblate. Comercianții de astfel de kituri vor trebui să efectueze verificări ale antecedentelor potențialilor cumpărători sau să includă un număr de serie înscris pe părțile componente.

Mai puțin de 1%...

Din ianuarie 2016 până în decembrie 2021, Biroul pentru Alcool, Tutun, Arme de Foc și Explozivi (ATF) a reușit să depisteze proprietarul unei arme ,,fantomă" doar în 0,98% din cazurile investigațiilor de omucideri și tentative de omucidere.

Potrivit organizației Arhiva Violențelor cu Arme de Foc, peste 11.700 de persoane au murit din cauza armelor de foc în SUA de la începutul acestui an, punând la socoteală și sinuciderile. Pe parcursul întregului an 2021, au fost înregistrate 45.000 de decese.

Joe Biden a cerut din nou Congresului să reglementeze interzicerea vânzării  puștilor de asalt sau să instituie un sistem universal de verificare a antecedentelor penale și psihiatrice în cazul  cumpărătorilor de arme de foc.

Puțin spațiu de manevră

Aceste cerințe par a fi o iluzie, având în vedere marja de manevră parlamentară redusă a lui Biden, mai ales în fața unor politicieni republicani care se opun cu înverșunare oricărei reglementări.

Tom Cotton, senator de Arkansas, a declarat într-un comunicat că ,,reglementările nu fac decât să îngreuneze accesul cetățenilor care respectă legea privind armele.’’  NRA l-a criticat pe Biden pentru că a dezvăluit ,,încă un alt plan lipsit de esență" conceput pentru ,,a-i încânta pe susținătorii săi bogați în lupta împotriva armelor".

În schimb, Gabrielle Giffords, fost membru democrat al Camerei Reprezentanților și supraviețuitoare a împușcăturilor, și-a arătat aprecierea pentru ordinul executiv. ,,Lupta pentru a pune capăt violenței armate este încă lungă, dar am obținut o victorie importantă", a scris ea pe Twitter. (traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24)

O problemă mai veche

Interesul administrației Biden pentru limitarea folosirii ”armelor fantomă” nu este nouă. În urmă cu un an France24 scria că, la 8 aprilie 2021, Joe Biden s-a adresat public Departamentului de Justiție, căruia i-a cerut în mod expres ca ”în termen de 30 de zile” să propună soluții pentru stoparea acestui adevărat flagel

Armele-fantomă sunt arme de foc artizanale, realizate din piese care pot fi comandate și trimise de un producător, sau fabricate cu ajutorul unei imprimante 3D. Odată asamblate sau ,,imprimate", aceste pistoale sau puști seamănă cu armele disponibile în comerț, cu excepția unui singur detaliu: nu au număr de serie, ceea ce le face ,,invizibile" pentru autorități, care nu le pot identifica originea. De asemenea, nu este necesar ca cumpărătorul să se supună unei verificări a antecedentelor pentru a le obține. Două ,,avantaje" care ,,le fac extrem de atractive pentru bande și infractori", scrie blogul juridic Lawfare.

Cele mai întâlnite ,,arme fantomă" sunt cele care vin sub formă de kit. Denumite ,,80% receptori", aceste pachete conțin piese de schimb care reprezintă 80% din produsul finit, adică fix ,,sub pragul de a fi considerate arme de foc în conformitate cu legea", a scris Josh Shapiro, procurorul general al statului Pennsylvania, în scrisoarea sa din 21 martie 2021adresată Departamentului de Justiție, în care a cerut luarea de măsuri împotriva acestor kituri.

Pentru că, odată ce cumpărătorul a primit un kit, ,,este relativ ușor și distractiv de asamblat", afirmă redactorii New York Times, care au experimentat asamblarea unui astfel de kit. Reporterul care a cumpărat piesele de pe internet pentru câteva sute de dolari a avut nevoie de ,,șase ore pentru a termina treaba, dar poate fi terminată mult mai repede de cineva care este obișnuit să se ocupe de bricolaj", scrie el.

Imprimarea 3D? Perfect legală

Cealaltă tehnică constă în utilizarea unei imprimante 3D. Această metodă se datorează în mare parte eforturilor lui Cody Wilson, un libertarian texan care, în 2013, a fost primul care a demonstrat că este posibil să fabrice o pușcă de asalt în garajul său. De atunci, planurile pentru fabricarea a tot felul de arme s-au înmulțit în mediul online. Fenomenul a câștigat și mai multă popularitate după ce o hotărâre judecătorească din 2018 a recunoscut legalitatea acestei utilizări controversate a imprimantelor 3D.

Eliminarea lacunei legale care permite oricui, cu sau fără cazier, să achiziționeze o armă de foc, este o cerință mai veche a activiștilor pentru o legislație mai strictă privind deținerea de arme de foc în SUA. Dar de ce a decis Joe Biden să facă din aceasta o prioritate a planului său?

Amploarea problemei este dificil de evaluat. Prin definiție, numărul acestor ,,arme fantomă" aflate în circulație este imposibil de stabilit, deoarece acestea nu sunt înregistrate nicăieri. Puținele date disponibile sugerează că această ,,îndeletnicire" reprezintă o picătură în oceanul celor aproape 40 de milioane de arme vândute în SUA în 2020. 10.000 de ,,arme fantomă" au fost confiscate în 2019 în urma anchetelor  poliției din SUA, conform datelor furnizate de Biroul pentru Alcool, Tutun și Arme de Foc (ATF, agenția care aplică reglementările privind armele de foc).

Însă, dinamica este cea care îngrijorează autoritățile. În California, de exemplu, peste 40% dintre armele implicate în cazuri penale au fost realizate artizanal în 2019, potrivit poliției californiene. Cu cinci ani mai devreme, nu exista aproape niciuna. Aceeași tendință a fost observată și în Washington, unde autoritățile au constatat că numărul de ,,arme fantomă" confiscate a crescut de peste trei ori între 2018 și 2019, și de încă două ori în 2020.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24

Editor: Șerban Georgescu