Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sondaj: Peste 90% din români spun că nu au încredere în Rusia

stefureac_rusi.jpg

Încrederea românilor în Rusia a scăzut la 7.5% în luna aprilie a acestui an
Sursa imaginii: 
Facebook/Remus Ștefureac

Încrederea românilor în Rusia s-a prăbușit după izbucnirea războiului din Ucraina. Mai multe cercetări efectuate de INSCOP în ultimul an arată că încrederea românilor în Rusia a scăzut brusc, de la 16-18%, interval în care a fluctuat în cursul anului 2021, la doar 7.5% în luna aprilie a acestui an.

Cu alte cuvinte, explică la RFI directorul INSCOP, Remus Ștefureac, 9 români din 10 spun că nu au încredere în Rusia. „Este un procent care ne situează printre statele cu o atitudine clar defavorabilă în raport cu Rusia”, explică Ștefureac.

In ceea ce priveste profilul celor care mai au incredere multa si foarte multa in Rusia, se remarca procente ceva mai mari de incredere in randul votantilor AUR, si la nivelul populatiei tinere (18-29 in special) care si inainte de razboi a fost ceva mai expusa la propaganda rusa.

Insa, chiar si in randul acestor categorii, comparativ cu anul trecut, se observa o prabusire masiva a increderii in Rusia, spune Remus Ștefureac. De exemplu, inainte de razboiul declansat de Rusia in Ucraina, peste 20% dintre votantii AUR aveau incredere multa si foarte multa in Rusia (dupa razboi au ramas aproximativ 14%) si peste 30% dintre tinerii de 18-29 de ani aveau de asemenea incredere mare si foarte mare in Rusia (dupa razboi au ramas aproximativ 12%).

Datele sunt extrase din mai multe sondaje de opinie realizate de INSCOP Research (cele 4 editii ale sondajului ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” realizat la comanda German Marshal Fund & Strategic Thinking Group, respectiv INSCOP Monitor).

 
Directorul INSCOP, Remus Ștefureac, despre încrederea românilor în Rusia