Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inițiativă civică la Iași: Terenuri și hale pentru relocarea firmelor din Ucraina afectate de război

hala_iasi.jpg

Hală industrială din județul Iași
Sursa imaginii: 
Facebook / Primăria Municipiului Iași

Este apelul făcut către premierul Nicolae Ciucă de patru asociații civice din Iași. Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A8, Reset şi Asociaţia PIN pentru Promovarea Tehnologiei şi a Industriilor Creative susțin că este necesar un inventar al halelor industriale, al clădirilor funcţionale sau parţial funcţionale aflate în proprietatea statului în judeţele din regiune, a facilităţilor de cazare, dar şi al clădirilor ce pot căpăta funcţiuni logistice.

Fondatorul Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei, Dan Radu spune că această inițiativă administrativă ar putea crea avantaje reciproce cu efect imediat asupra economiilor, industriilor și serviciilor din Ucraina, aflată sub agresiunea armatei ruse, cu efecte benefice în regiunea Moldovei :

”Este vorba despre o inițiativă care, din punctul nostru de vedere, ar putea crea avantaje reciproce Ucrainei și regiunii Moldova. Am propus Guvernului această idee pe care noi am cizelat-o în tot felul de discuții după ce o unitate industrială, fabrica de tractoare de la Vinița, s-a mutat sau se va muta într-o nouă locație lîngă Iași. Ne-am gândit că ar fi o oportunitate deosebită în aceste momente pentru regiunea noastră de a face o ofertă, de a atrage în acest fel capacități industriale, servicii din zona Ucrainei. Ne-am gândit că foarte multe dintre ele sunt afectate sau distruse de acțiunile rușilor. O parte dintre ele poate s-au și desființat și ar dori să revină în activitate în condiții mai propice”, spune el.

Practic ce ar trebui să facă Executivul?

Un prim pas ar fi inventarierea de urgență de către autoritățile județelor Iași, Suceava, Botoșani, Bacău, Vaslui, Neamț, Galați și Vrancea a facilităților industriale nefolosite, în funcțiune sau care pot fi recapacitate cu minime investiții, a capacităților neutilizate ale parcurilor tehnologice din județe sau terenuri cu utilități la fața locului; a halelor industriale, clădirilor funcționale sau parțial funcționale aflate în proprietatea statului în județele din regiune, a facilităților de cazare, a clădirilor ce pot căpăta funcțiuni logistice. Toate acestea care sunt în posesia statului ar trebui așezate într-un document ca ofertă.

Al doilea pas ar fi informarea Guvernului ucrainean, a Ministerului Economiei și Industriilor, a Camerelor de Comerț din Ucraina, a Uniunilor Patronale în legătură cu această deschidere și disponibilitate practică și urgentă, care ar putea reorienta, în viitorul scurt și mediu, capacități economice ale Ucrainei către vecinătatea imediată, regiunea Moldovei din România. Și așa ele stau părăsite sau semifuncționale în România. Cred că oferta asta ar putea fi interesantă având în vedere proximitatea regiunii Moldova față de Ucraina.

Vă gândiți la o relocare temporară a fabricilor din Ucraina pe infrastructura pusă la dispoziție de România?

Probabil că, la început, va fi temporară. După aceea, în funcție de planurile lor de afaceri vor decide dacă vor rămâne total aici, vor rămâne doar cu câteva dintre departamentele lor, sau se vor reloca acasă atunci când reconstrucția Ucrainei va începe.

Este un moment sau va fi un moment foarte interesant pentru regiunea Moldovei. Dacă Ucraina și Republica Moldova intră în UE într-un viitor mediu, România nu va mai fi la granița Uniunii Europene. Și regiunea Moldovei va privi economic tot mai mult înspre Nord și Est, mai mult decât spre Vest decât face acum. Vestul este acum singura opțiune de legătură și dezvoltare la acest moment.

Cum credeți că va fi făcută relocarea fabricilor din Ucraina din punct de vedere a forței de muncă utilizate?

Cu toții știm că forța de muncă locală din România suferă. Resursa umană din Moldova este în suferință pentru că știm cu toții că 20% din populația regiunii a emigrat sau se află în emigrare economică. Este de văzut cu cine vor reuși să lucreze firmele din Ucraina dacă se vor reloca. Vor aduce muncitori de la ei, personal din Ucraina, vor găsi și local forță de muncă calificată. Vor amesteca tipurile de muncitori.

O asemenea inițiativă ar fi un semnal suplimentar de susținere și pentru guvernul și populația Ucrainei, și de interes pentru dezvoltarea regiunii estice a României, Moldova. Chiar și în vremuri de război, solidaritatea între vecini poate crește, iar economiile de graniță se pot consolida.