Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce ar trebui să știm despre bolile cu transmitere sexuală

entr_thumbnail_images_white_4.jpg

Sursa imaginii: 
ENTR RO

Un studiu publicat de National Geographic, la începutul acestui an, arată că rata infecțiilor cu transmitere sexuală ar fi crescut în timpul pandemiei de COVID-19. Principala preocupare este că pandemia a împiedicat eforturile de testare pentru boli precum chlamydia, gonoreea și sifilisul, avertizează experți din SUA.

Testele de rutină au fost amânate pe fondul lipsei de personal dar și a problemelor cu aprovizionarea. Testarea este o parte esențială a controlului răspândirii acestor infecții, mai ales că unele boli pot apărea fără niciun simptom, spune dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie. Există fie bărbați, fie femei, unul dintre parteneri care să fie bolnav dar să nu prezinte nimic. Peste 50% nu au simptomatologie în niciun fel”.

El atrage atenția asupra faptului că infecțiile cu transmitere sexuală nu se transmit doar prin contact sexual, chiar dacă numele sugerează acest lucru. Un prosop din vestiar de la hotel care nu este bine spălat sau sterilizat, o piscină care nu este clorinată suficient, o cadă de la un hotel, folosită de mai mulți, care nu este sterilizată, nu e spălată. Prin contact cu părțile intime, ajunge să transmită o boală numită cu transmitere sexuală. Deci nu este obligatoriu să fie doar prin contact sexual. Este evident că momentul în care ai contactat-o prin una dintre aceste căi, poți s-o dai la partener mai departe”.

Tocmai din acest motiv, este foarte important ca amândoi partenerii să se testeze. Totuși, în cele mai multe dintre cazuri, se ajunge la medic mult mai târziu, atunci când infecția deja este prezentă. Din acest motiv, este esențial să prevenim. Însă dr. Ioan Stoian afirmă că prevenția se face timpuriu, prin educația pe care o primim acasă și la școală.

După părerea lui, educația de acasă e cea mai importantă. „De aia trebuie educație sexuală: să îi înveți pe acești copii care urmează să-și înceapă viața sexuală. Este foarte important pentru sănătatea și viitorul lor. Trebuie să abordăm aceste teme, să le discutăm deschis, să învățăm acești adolescenți tineri despre ele, despre cum să le prevenim, astfel încât să nu se întâmple mai devreme sau mai târziu”.

Educația de la școală are și ea un rol esențial atât în prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, cât și în evitarea unei sarcini. „După mine e o greșeală. Aceste lucruri ar trebui discutate, inclusiv în școală”.

România nu stă bine la acest capitol. În timp ce în majoritatea țărilor europene, educația sexuală este materie obligatorie, în România, legea privind introducerea acesteia în școli a fost amânată. Mai mult, România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește mamele minore de sub 15 ani.

Urmăriți aici întregul material: