Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La Odesa, artiștii street art încearcă să detensioneze atmosfera (reportaj)

pisici_street_art_odesa1.jpg

”Bună seara, noi suntem Ucraina!” scrie deasupra acestei pisici pictate pe un zid din Odesa
Sursa imaginii: 
Ed JONES AFP via France24

Călcând în picioare niște avioane rusești, o pisică albastră ne zâmbește de pe un perete pe o stradă din Odesa. De la începutul războiului, un grup de artiști stradali a pictat zeci de feline pe zidurile orașului, în încercarea de a detensiona atmosfera apăsătoare care planează asupra orașului, scrie France24 care preia un reportaj realizat de AFP.

"Odesa este un oraș portuar, așa că avem o mulțime de pisici", spune Matroskin, artist grafic din grupul LBWS. În contextul actual, pisica, "emblema" metropolei de un milion de locuitori, trebuie să devină, în opinia lui și un simbol al patriotismului.

"Este singura opțiune pe care o avem", continuă artistul în vârstă de 32 de ani. Unii sunt voluntari, alții sunt militari. Pictăm pisici patrioate". Și le vedem peste tot.

Pe peretele pieței acoperite Privoz, un punct de reper din Odessa, un motan poartă o bazooka, în timp ce camaradul său înșurubează un amortizor la pistol. În altă parte, o pisică strivește o navă de război. Un altul, purtând o jachetă militară, face cu degetele semnul "V" de la victorie.

Foto: Ed JONES AFP

Nimic în comun cu șabloanele politice și precise ale lui Banksy, ilustrul artist britanic de street-art, pe care Matroskin nu-l cunoaște. În Odesa, tușele sunt mai naive și mai pline de umor, dar mesajul se transmite.

Și este mai ales un semn că orașul, obiectiv prioritar al Moscovei, nu a căzut în mâinile rușilor.

O viață aparent normală

Nikolaev, situat la 130 km spre est, un oraș strategic în perspectiva unei campanii de cucerire a Odesei, a opus o rezistență înverșunată în martie. Iar încercările rusești de a ocoli orașul Nikolaev, au fost de asemenea zădărnicite de forțele ucrainene.

În timp ce Kremlinul a suferit pierderi grele în urma asalturilor sale repetate în Ucraina, amenințarea la adresa Odesei pare acum "foarte scăzută", spune George Barros, analist la Institutul pentru Studiul Războiului:

"Rușii nu au resursele umane sau sprijinul logistic pentru a efectua un atac (asupra orașului) în acest moment al războiului", observă el. Întrucât acum au "mai puțină putere de luptă, trebuie să o folosească cu înțelepciune și să se concentreze asupra obiectivelor lor", adică teritoriile din Donbass, în est, sau Mariupol, la sute de kilometri de Odesa.

Acest fapt a fost pe deplin integrat de către locuitorii săi, care par să trăiască normal, aproape că nu există puncte de control care să le împiedice mișcările, cu excepția centrului, în apropierea portului, unde sacii de nisip și alte baricade restricționează accesul.

În alte părți traficul este constant și oamenii discută la o cafenea în aer liber... cel puțin până la ora 21:00, când starea de asediu intră în vigoare. Dar înainte de asta, Odesa trăiește parcă pe o altă planetă decât estul Ucrainei, unde domnesc distrugerile, moartea și pustietatea.

În 50 de zile de război, mai puțin de zece lovituri au vizat orașul, care au provocat doar pagube materiale.

 

"Sunt un pacifist, dar nu atunci când țara mea este invadată"

"Oamenii din Odesa nu sunt în panică. Ei sunt pe modul  pilot automat. Pregătiți pentru orice, în speranța că nu se va întâmpla nimic", spune Mihail Beyzerman (foto jos), o personalitate culturală a orașului.

Mikhail Beyzerman, un artiste d'Odessa, dans un marché du port de la ville, le 13 avril 2022Mikhail Beyzerman, un artiste d'Odessa, dans un marché du port de la ville, le 13 avril 2022

Foto: Ed JONES AFP

Alex Krugliacenko, un psiholog, diagnostichează o "negare" foarte "umană" a războiului. "Știm cu toții cât de mult suferă oamenii din alte orașe, dar vrem să împărtășim speranța că totul va fi bine pentru noi", spune el.

Chiar dacă economia Odesei, ca și cea a întregii Ucraine, s-a prăbușit, populația se mulțumește cu mici plăceri, un "cappucino", sau "să mai fi trăit o zi", continuă psihologul.

Gennadiy Suldim, un antreprenor în construcții care a avut cândva succes, nu se resemnează. Compania sa, cu 172 de angajați, a ajuns în impas. "Am devenit sărac", remarcă el fără să se emoționeze.

"Tot ce fac este să ajut armata, de dimineața până seara", spune bărbatul de 50 de ani, care colectează donații și echipamente din Ucraina și din alte părți. Și adaugă: "Singurul sentiment care mi-a rămas este ura. (...) Aș vrea ca toți soldații ruși să fie exterminați.

Artistul graffiti Matroskin ajută armata ucraineană vopsind vehiculele în culori de camuflaj.

"Sunt un pacifist, dar nu atunci când țara mea este invadată", spune artistul, care mărturisește că "nu poate ține o armă în mână". Acest lucru nu îl împiedică să își dorească "să vadă trupele rusești culcate la pământ (moarte, n.r.), pentru ca acestea să nu se mai poată plimba cu armele prin țara noastră"...

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24

Editor: Șerban Georgescu