Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Toate restricțiile anti-Covid, scoase în R.Moldova. Medicii recomandă totuși purtarea măștii în spațiile închise

278603705_359145472918094_8845049626807415702_n.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

În R.Moldova, starea de urgență în sănătate publică va fi anulată, începând cu 16 aprilie. Acum doi ani, aceasta a fost declarată în contextul apariției cazurilor de coronavirus în țară. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis, vineri, ca toate restricțiile anti-Covid să fie anulate. Medicii recomandă totuși purtarea măștilor de protecție în spațiile închise, transportul public, magazine. 

Decizia CNESP a fost luată în contextul în care în ultimele două luni se atestă o scădere a incidenței cazurilor noi de coronavirus, de la 754 la 34 de cazuri la 100 mii populație. De asemenea, în majoritatea localităților din țară se atestă cod verde. 

Astfel, odată cu anularea stării de urgență, toate restricțiile de ordin epidemiologic sunt eliminate. Începând cu 16 aprilie, purtarea măștilor de protecție nu va mai fi obligatorie, dar se recomandă utilizarea acestora în continuare, în spațiile închise și transportul public. La fel, este important să fie respectate regulile de igienă a mâinilor, regulile de igienă respiratorie, dar și conduita socială responsabilă în cazul apariției simptomelor de infecții respiratorii, afirmă specialiștii.

”Covid-19 nu a dispărut, iar pentru a fi protejați de formele grave provocate de virus cetățenii sunt îndemnați să se vaccineze”, este îndemnul medicilor moldoveni.

A venit cu un mesaj și ministrul Sănătății, Ala Nemerenco. ”Au fost doi ani grei, cu mult efort, muncă a multor oameni, emoții, lacrimi, restricții, lockdown-uri, dor, stres, durere și pierderi. 11.470 de vieți omenești a fost prețul. Au decedat la datorie colegii noștri. Fiecare familie a pierdut pe cineva drag, fie rude sau prieteni. Fiecare familie s-a confruntat cu această boală de nesuferit. Vreau să mulțumesc echipei Ministerului Sănătății care doi ani a lucrat într-un ritm extraordinar de intens și stresant, prin contribuția lor aducând mai aproape ziua de astăzi. Și vreau să mă închin în fața colegilor mei medici, asistenți, felceri de pe ambulanțe, infirmiere care zi de zi își făceau datoria și luptau pentru a salva cât mai multe vieți”.

Ala Nemerenco și-a exprimat speranța că am ieșit cu lecția învățată din această perioadă grea și anume ”să avem grijă de sănătatea noastră și celor dragi, să prevenim decât să ajungem să tratăm, să ne pese. Vă încurajez să purtați mască în continuare în spațiile aglomerate, în orice magazin - mare sau mic, în transportul public, astfel ca niciodată să nu mai trecem prin ce am trecut, și cine încă nu s-a vaccinat, să o facă fără întârziere”, a conchis ministrul Sănătății.

Trebuie spus că, la 14 aprilie, au fost raportate trei decese și 160 de cazuri noi de infectare cu Covid-19, confirmate în Republica Moldova, dintre care 57 în regiunea transnistreană, după efectuarea a 3 091 de teste. Printre persoanele infectate sunt șapte lucrători medicali: trei doctori, doi asistenți medicali și doi angajați din rândul personalului auxiliar.

În instituțiile medico-sanitare spitalicești sunt internate 258 de persoane confirmate cu coronavirus. În stare extrem de gravă sunt 43 de pacienți, dintre care patru – supuși ventilării mecanice. Totodată, alte 194 de persoane au fost vindecate. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 sunt 959 de persoane, iar 1 417 se află sub supraveghere.

De la începutul pandemiei, peste 516.000 de persoane s-au infectat cu coronavirus, iar 11.480 au decedat din cauza infecției. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre scoaterea restricțiilor anti-Covid în R.Moldova