Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


RaidForums, una din cele mai mari platforme de trafic ilegal de date din lume, anihilată de Europol și FBI

europol1.jpg

Sursa imaginii: 
europol.europa.eu

Europol (Agenția europeană pentru cooperare și aplicarea legii), împreună cu FBI și mai multe poliții naționale, printre care și Poliția Română, au anunțat recent anihilarea RaidForums, una dintre cele mai importante platforme online de criminalitate cibernetică din lume, scrie rfi.fr.

Operațiunea internațională denumită ”Tourniquet” a dus la arestarea managerilor acestei platforme care se ocupa în principal cu revinderea de date piratate. Anchetele extinse efectuate de investigatori cibernetici din Marea Britanie, SUA, Germania, Suedia, Portugalia și România au dus la dezmembrarea completă a acestei rețele, precizează Europol.

RaidForums vindea în principal baze de date furate care aparțineau unor companii americane. Infrastructura rețelei a fost confiscată, iar administratorul platformei și doi dintre complicii săi au fost arestați, după cum a anunțat Europol.

Afacerea înfloritoare a traficului de date de pe RaidForums a luat naștere în 2015. Și foarte repede, site-ul a căpătat o notorietate internațională, datorită ușurinței cu care utilizatorii săi recuperau informații furate. Oricine, de fapt, putea obține astfel de informații în schimbul unei sume de bani, de preferință în monedă virtuală, cum ar fi bitcoin.

Trafic de date

Aceste baze de date frauduloase conțineau informații ,,despre milioane de carduri de credit, numere conturi bancare și parolele asociate, în scopul de a le sustrage", a precizat Europol în comunicatul său. ”Frăția” hackerilor RaidForums se lăuda până de curând că are peste 750.000 de membri activi pe platforma sa, potrivit anchetatorilor.

Site-ul este acum offline. ,,Deocamdată !", adaugă unii experți în infracționalitatea cibernetică, care se îndoiesc de eficiența operațiunii ,,Tourniquet".

În timp ce pe pagina de start a site-ului este afișată o imagine cu un avertisment care informează vizitatorii că serverele informatice ale platformei au fost confiscate și adresele de internet blocate, este imposibil să spunem cu certitudine că RaidForums nu va renaște din propria cenușă. S-ar putea foarte bine să fie reactivat într-o zi, poate curând, de către ceilalți membri ai acestei comunități de hackeri.

 

O vânătoare nesfârșită

Aceasta este a doua oară când o platformî infracțională online este închisă în decursul ultimelor zile. Pe 6 aprilie, poliția germană a anunțat dezmembrarea Hydra Market, o platformă administrată de vorbitori de limbă rusă care permitea mai multor milioane de utilizatori înregistrați să cumpere droguri, acte false și alte produse ilegale.

Pentru a se consemna, numele Hydra este o referință directă la numele organizației ,,răufăcătorilor" din filmele Marvel. Dar, în lumea interlopă a informaticii, realitatea este mult mai îngrijorătoare: la mai puțin de o săptămână de la închiderea site-ului, un fișier care conține toate informațiile despre clienții care au frecventat acest magazin online circulă deja pe internet. Aceste date, vândute celui care a licitat cel mai mult, vor permite, fără îndoială, altor hackeri să regenereze platforma, care va purta apoi un alt nume.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de rfi.fr