Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elon Musk și misteriosul său ”plan B” pentru Twitter

elon_musk.jpg

Elon Musk într-o conferință la Washington, 14 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
Olivier DOULIERY AFP via France24

Elon Musk a anunțat recent că nu este ,,sigur" că va reuși să cumpere pachetul majoritar de acțiuni al companiei care administrează rețeaua Twitter, dar asta nu pentru că nu ar avea suficienți bani, scrie France24.

,,Cred că va fi destul de dureros și nu sunt sigur că voi putea să o cumpăr", a recunoscut patronul Tesla și cel mai mare acționar al Twitter, care vrea să preia compania californiană și să o scoată de pe Wall Street.

Intervievat în cadrul conferinței Ted2022, transmisă în direct din Vancouver (Canada), el a dat asigurări că motivația sa nu este de natură financiară.

,,Am un sentiment puternic că a avea o platformă publică, larg incluzivă, în care poți avea încredere, este un pas extrem de important pentru viitorul civilizației", a adăugat el în primul său discurs de la anunțul care a zguduit lumea tehnologiei.

Cel mai bogat om din lume folosește zilnic Twitter pentru a se adresa celor 80 de milioane de urmăritori ai săi, dar este și foarte critic la adresa rețelei, despre care spune că nu respectă suficient libertatea de exprimare.

El s-a oferit să cumpere platforma pentru 54,20 dolari pe acțiune în numerar, afirmând că este ,,cea mai bună și totodată ultima sa ofertă”, într-o scrisoare trimisă către autoritatea americană de reglementare a valorilor mobiliare, SEC.

Oferta ar ridica valoarea Twitter la 43,4 miliarde de dolari, comparativ cu aproximativ 36 de miliarde de dolari în prezent.

,,Nu vreți neapărat să plătiți 40 de miliarde de dolari sau cam așa ceva în numerar ?", l-a întrebat Chris Anderson, directorul conferinței, pe Elon Musk.

,,Tehnic, îmi pot permite", a răspuns antreprenorul de origine sud-africană. Presat cu privire la chestiunea finanțării, el a reiterat că dispune de ,,fonduri suficiente" și de un plan B în cazul în care Consiliul de administrație al Twitter refuză oferta sa, fără a da însă alte detalii.

Însă, a explicat că speră să atragă cât mai mulți acționari existenți.

Unul dintre ei a reacționat deja: prințul saudit Al-Walid bin Talal a declarat pe Twitter că îi ,,respinge" oferta.

,,Nu cred că propunerea lui Elon Musk (54,20 dolari) se apropie nici pe departe de valoarea intrinsecă a Twitter, având în vedere perspectivele sale de creștere. Sunt unul dintre cei mai mari și mai vechi acționari ai Twitter, iar eu și Kingdom Holding Company (fondul său de investiții) și eu personal respingem această ofertă", a transmis el.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24