Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sarcofagul misterios găsit în urma incendiului de la Notre-Dame va fi deschis

18ap_ar1.jpg

Imagine cu sarcofagul de plumb din secolul al XIV-lea, găsit sub podeaua Catedralei Notre-Dame, Paris, 15 martie, 2022
Sursa imaginii: 
Julien de Rosa/AFP via France 24

Misteriosul sarcofag de plumb descoperit printre ruinele Catedralei Notre-Dame din Paris, după ce a fost devastată de un incendiu, va fi deschis în curând, iar secretele vor fi scoale la iveală, au declarat recent arheologii francezi.

Anunțul a venit cu doar o zi înainte de împlinirea a trei ani de la infernul care a cuprins monumentul gotic din secolul al XII-lea, ce a șocat o lume întreagă, ducând la un proiect amplu de reconstrucție.

Luna trecută, în timpul lucrărilor pregătitoare pentru reconstruirea turlei catedralei, muncitorii au găsit sarcofagul bine păstrat, îngropat la 20 de metri sub pământ, ascuns printre conductele de cărămidă ale unui sistem de încălzire din secolul al XIX-lea.

Cercetătorii cred însă că este mult mai vechi – posibil din secolul al XIV-lea.

Ei au aruncat deja o privire în interiorul sarcofagului cu ajutorul unei camere video, descoperind partea superioară a unui schelet, rămășițe de frunze, țesături, și obiecte neidentificate încă.

Sarcofagul a fost extras din catedrală, au declarat în cadrul unei conferințe de presă reprezentanții Institutului Național de Cercetări Arheologice Preventive (INRAP) din Franța.

În prezent, e păstrat întru-un loc sigur și va fi trimis „foarte curând” la Institutul de Expertize Criminalistice din Toulouse, oraș situat în sud-vestul țării.

Ulterior, experții criminaliști și oamenii de știință vor deschide sarcofagul și vor analiza conținutul acestuia, pentru a identifica sexul scheletului, starea de sănătate de la acel moment, a precizat arheologul principal Christophe Besnier, adăugând că ar putea fi utilizată tehnologia de datare cu carbon.

Menționând că a fost găsit sub o grămadă de pământ unde se afla mobilier din secolul al XIV-lea, Besnier a declarat „dacă se dovedește că e de fapt un sarcofag din Evul Mediu, avem de-a face cu o practică funerară extrem de rară”.

Totodată, speră să afle și rangul social al defunctului. Date fiind locul și modul în care a fost îngropat, făcea probabil partea din elita vremii.

Cu toate acestea, Dominique Garcia, directorul INRAP, a subliniat că trupul va fi examinat „în conformitate” cu legislația franceză privind rămășițele umane.

„Un corp uman nu e un obiect arheologic”, a spus acesta. „Fiind vorba de un trup uman, trebuie aplicat Codul Civil, iar arheologii îl vor analiza ca atare”.

Odată ce au terminat de examinat sarcofagul, acesta va fi înapoiat „nu ca obiect arheologic, ci ca bun arheologic”, a mai precizat Garcia.

Și ar putea Notre-Dame, casa acestui necunoscut vreme de secole întregi, să-i servească drept loc de veci?

INRAP a declarat că a fost luată în calcul posibilitatea „readucerii” acestuia în catedrală.

 

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24