
Social
Relaxarea readuce în prim plan gripa și virozele sezoniere
id134388_inquam_photos_george_calin.jpg

Gindrovel Dumitra: Nu este deloc surprinzător. Mai mult decât atât, dacă ne referim la anul calendaristic, în luna aprilie întotdeauna aveam un număr mare de infecții respiratorii, în general infecțiile banale sezoniere, cele care dominau prezentările în cabinetele medicilor de familie de foarte multă vreme.
Însă, acum mai apare încă un lucru, la care ne așteptam. Din acest motiv spun că nu este surprinzător. Anume că, o dată cu renunțarea la restricții, și mă refer la acele indicații pe care le cunoaștem, anume, purtatul măștii, spălatul pe mâini cu apă și săpun, folosirea dezinfectantului, păstrarea distanței în special în comunitățile școlare, am reușit, într-un fel sau altul, să facem ceea ce uitasem în acești doi ani.
Să determinăm reapariția acestor viroze banale sezoniere la o amplitudine asemănătoare cu ce aveam înainte de pandemie și la reapariția cazurilor de gripă.
Am avut două sezoane, sezonul 2020 – 2021 și 2021 până în acest moment, în care numărul cazurilor de gripă a fost foarte redus. Ne aducem aminte că în 2020, când a început pandemia de Covid 19, ne aflăm în plină epidemie declarată de gripă, cu un număr foarte mare de cazuri.
Numărul mare de cazuri a scăzut brusc în momentul în care au fost întrerupte comunitățile școlare și au fost emise recomandările de distanțare fizică și purtatul măștii. Acum când s-a renunțat la aceste recomandări au reapărut cazurile de gripă. Datele publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile ne arată că avem în fiecare săptămână peste 500 de cazuri.
Acest lucru nu ne miră. Aceste măsuri de protecție pe care le-am aplicat în timpul pandemiei pentru prevenirea transmiterii virusului SarsCov2 sunt aceleași măsuri de protecție ca și în cazul prevenirii infecțiilor provocate de gripă, respectiv de viroza banală sezonieră.
Reporter: Care sunt pașii pentru a stabili de ce suferim, dacă este gripă sau Covid?
GD: Primul lucru pe care trebuie să îl facem atunci când ne prezentăm la medic pentru o infecție respiratorie este să facem un test pentru covid. Acesta este esențial pentru că ne va arăta că în anumite situații poate să fie covid, cu atât mai mult cu cât simptomatologia de covid, de cele mai multe ori e asemănătoare cu a oricărei viroze banale sezoniere. Iar, uneori, poate să îmbrace și unele forme destul de severe, cu dureri musculare și articulare, fapt care ar putea să creeze confuzii cu gripa.
Pentru că am ajuns în situația în care testul este negativ, în acel moment ne gândim să diferențiem între cele două categorii. Diferența este constituită în special din apariția simptomatologiei speciale. De exemplu, în cazul gripei apare, pe lângă simptomele respiratorii și simptome generale, precum febra înaltă, stare generală alterată, dureri musculare, dificultate la respirație și nu în ultimul rând, acea senzație că te-a lovit trenul, anume starea generală profund alterată. Cam asta diferențiază grupa ce celelalte viroze banale sezoniere, care, la rândul lor evoluează doar cu simptomatologie respiratorie.
De cele mai multe ori simptomatologie respiratorie de căi aeriene superioare. Însă, diferențierea clinică nu este întotdeauna foarte fidelă. De cele mai multe ori este nevoie să efectuăm, inclusiv pentru gripă, un test rapid sau chiar un test PCR, astfel încât să putem să vedem dacă vorbim despre un virus gripal, iar în cazul în care e identificat, de care virus gripal este vorba.
Rep: Ce facem? Ne prezentăm imediat la spital? Luăm legătura cu medicul de familie? Care ar trebui să fie circuitul?
GD: Primul pas în momentul în care o persoană are simptomatologie respiratorie este să ia legătura telefonică cu cabinetul medicului de familie și împreună să stabilească care este conduita pe mai departe. Fie vorbim despre o prezentare la cabinetul medicului de familie într-un interval orar dedicat, astfel încât să nu intrăm în contact cu pacienții care suferă de boli cronice și care se prezintă pentru o consultație la medicul de familie. Sau medicul de familie poate decide administrarea unor tratamente pentru anumite simptome, de exemplu controlul febrei, controlul tusei sau controlul rinoreei, în cazul în care este apărută, urmând ca după aceea consultația să se desfășoare într-o intervenție programată.
Rep: Pentru că ne aflăm în plin sezon gripal, vaccinarea mai e o soluție?
GD: Ideal ar fi fost ca vaccinarea să fi fost efectuată începând cu 15 octombrie, în lunile noiembrie, decembrie, chiar și ianuarie. Însă, pentru că noi în România, în acest moment, încă avem cazuri de gripă și încă există vaccin gripal la colegii mei medici de familie, da, se mai poate face. Însă beneficiul nu mai este același ca atunci când ne-am fi administrat acest vaccin încă din lunile anterioare.