Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Incursiune în lumea bărbaților. Care este legătura dintre o frizerie și masculinitate? (video)

entr_thumbnail_pattern_black_4.jpg

Sursa imaginii: 
ENTR RO

Anaïs Baseilhac este realizatoare de filme documentare și fotografă, are 27 de ani și locuiește în Marsilia, Franța. Cu o diplomă de master în antropologie și istorie, ea și-a concentrat cercetările asupra feminismului și studiilor de gen. Așa a ajuns să facă documentarul „La Mi-Temps”, care ar în centrul său „universul” unei frizerii.

„În fiecare dimineață, treceam pe lângă salonul de coafură Lorenzo Styl' din Marsilia și acest loc m-a intrigat pentru că este complet diferit de lumea mea. M-am gândit că salonul era într-adevăr un loc de socializare, unde bărbații se puteau întâlni doar ei și puteau să aibă  o prietenie adevărată cu frizerii lor. Și astfel, acolo se destăinuie unul altuia, despre secretele lor, despre viețile lor, despre viața lor de zi cu zi”, povestește ea.

Nu doar că își povestesc viețile, ci uneori, a observat Anaïs, ei vin acolo însoțiți de copiii lor.

„Cred că societății îi este greu să formeze tați buni, să transmită o viziune pozitivă asupra paternității, și din cauza legilor, a concediului de paternitate care este foarte scurt, de exemplu. Nu încurajăm tații să fie părinți buni, să fie prezenți pentru copiii lor, dar, în ciuda tuturor lucrurilor, acest lucru se schimbă”, spune ea.

Acest lucru este cu atât mai importante cu cât începând cu 2 august 2022, toate țările UE vor trebui să ofere cel puțin 10 zile de concediu de paternitate. În prezent, patru țări din UE nu au concediu de paternitate: Germania, Austria, Slovacia și Croația. Acest concediu există, dar este mai mic de 10 zile în alte șase state europene, inclusiv în România care oferă doar 5 zile libere pentru tați, independent de efectuarea unui curs de puericultură.

Cum se văd acești bărbați? Care sunt temerile lor? Și cum este pus rolul lor de tată la încercare? Descoperiți răspunsurile în video-ul de mai jos.