Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Twitter pentru Musk, o victorie pentru libertatea de exprimare?

elon_musk.jpg

Sursa imaginii: 
Olivier DOULIERY AFP via France24

Cum va fi Twitter sub conducerea lui Elon Musk? Cel mai bogat om din lume a promis mai multă libertate, mai multă transparență și mai puține spamuri pe rețeaua de socializare, însă această viziune idealistă ar putea însemna mai multă responsabilitate pentru utilizatori, scrie France24, care preia un comentariu al agenției France Presse.

Dacă nu se produce o răsturnare de situație majoră de ultim moment, patronul Tesla și SpaceX va deveni proprietarul unei platforme care a devenit esențială pentru viața politică a democrațiilor lumii și pentru viața de zi cu zi a zeci de milioane de oameni.

Musk și-a prezentat viziunea în linii mari - creșterea încrederii într-o rețea care este ,,esențială pentru viitorul civilizației" și pentru ,,deblocarea potențialului său" - dar unele dintre obiectivele sale sunt îngrijorătoare.

Într-un moment în care Facebook, YouTube, Twitter și concurenții lor sunt acuzați că ar contribui la răspândirea dezinformării, la radicalizarea unor segmente ale societății și, în cele din urmă, la sporirea violenței în viața reală, Elon Musk consideră că nu există suficientă libertate de exprimare pe rețeaua de socializare.

,,Când ai îndoieli, lasă tweetul să existe": așa și-a rezumat el abordarea privind moderarea conținutului, într-un interviu, după ce a recunoscut că există limite legale pentru libertatea de exprimare.

,,Ar trebui să fim foarte reticenți în ceea ce privește  eliminarea lucrurilor sau suspendarea permanentă a utilizatorilor", a detaliat el.

Această viziune este susținută de conservatorii americani, mai ales de susținătorii fostului președinte american Donald Trump, căruia i s-a interzis accesul pe Twitter pentru incitare la violență, după mai multe avertismente și tweet-uri care i-au fost șterse de pe platformă.

,,Vestul Sălbatic"

Dar pentru Jessica Gonzalez, codirector al ONG-ului Free Press, liberalizarea moderării riscă ,,să facă platforma și mai toxică".

Elon Musk folosește adesea profilul său urmărit de 84 de milioane de oameni, pentru a ironiza sau chiar insulta persoanele care nu sunt de acord cu el. Printre aceștia, un speolog britanic pe care l-a numit ,,pedofil".

Un Twitter controlat de Musk nu este o victorie pentru libertatea de exprimare, spune Kyla Garrett-Wagner, profesor de drept al comunicării la Universitatea Syracuse. ,,Va fi un Vest Sălbatic, controlat de o elită care nu reprezintă vocile minorităților.’’

,,Utilizatorii vor trebui să se confrunte cu mesaje neplăcute și chiar periculoase", a adăugat ea.

Dincolo de preocupările de ordin etic, să lăsăm utilizatorii să se descurce singuri, nu e o soluție: ,,De îndată ce elimini arbitrii, jocul poate deveni dur. Mulți oameni nu vor mai dori să joace", spune John Wihbey, expert media la Northeastern University și fost consultant Twitter.

O responsabilitate privind schimburile de mesaje poate cădea în sarcina agenților de publicitate, preocupați ca anunțurile lor să nu fie legate de conținuturi problematice :

,,Ei trebuie să spună clar că vor părăsi platforma dacă aceasta se transformă într-un loc unde ura, extremismul și dezinformarea prosperă", spune Angelo Carusone, director al ONG-ului Media Matters for America.

,,O revelație’’

Elon Musk a promis că va scăpa platforma Twitter de spam, că va autentifica utilizatorii și va crește transparența, în loc ca tweet-urile să fie ,,promovate sau retrogradate în mod misterios fără ca nimeni să știe de ce".

Pe hârtie, aceste ambiții sunt atractive și pe gustul tuturor, începând cu directorii actuali ai companiei cu sediul în California.

Ușor de zis, greu de făcut, subliniază experții. Transparența nu va ,,conduce la o revelație" în rândul utilizatorilor, ,,care nici măcar nu citesc regulamentul" înainte de a-l accepta, observă Kyla Garrett-Wagner.

,,Este aceeași situație precum în cazul etichetelelor de pe pachetele de țigări, oamenii fumează oricum.’’

Același argument împotriva ,,algoritmilor cu sursă deschisă" dorită de capriciosul întreprinzător: ,,Nu este o idee rea în sine, ca toată lumea să poată vedea codul informatic", recunoaște analistul independent Rob Enderle, ,,dar majoritatea oamenilor nu știu să codeze. Așa că se vor crea noi controverse și neînțelegeri”.

În mod paradoxal, patronul care a alocat 21 de miliarde de dolari din averea sa personală pentru a cumpăra această ,,piață publică" pare să ia în calcul un viitor deschis și descentralizat pentru platformă.

O viziune a priori apropiată de cea a fondatorului Twitter, Jack Dorsey. La sfârșitul anului 2019, el a creat o mică echipă independentă numită ,,Bluesky" (,,cer albastru"), responsabilă de conceperea unor noi protocoale informatice capabile să răspundă în mod descentralizat provocărilor rețelelor (dezinformare, ură etc.).

Însă Musk trebuie să aibă grijă să nu sară peste etape, au avertizat mulți experți, cum ar fi autorul Chris Bail, care i-a cerut miliardarului să ,,păstreze tradiția Twitter în ceea ce privește cercetarea empirică conștiincioasă și distribuirea rezultatelor".

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24