Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Nu mă tem”: Ucrainencele învață să demineze în Kosovo

29ap_ar32.jpg

După finalizarea cursului, femeile intenționează să se întoarcă în Ucraina și să aplice cunoștințele dobândite în locurile unde trupele rusești s-au retras
Sursa imaginii: 
AFP via France 24

Kateryna Grybinichenko și-a dorit să se înscrie după ce rachetele au aterizat în orașul ei natal Sloviansk, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, scrie AFP citat de France 24.

Femeia în vârstă de 36 de ani a vrut să ajute. Așadar, s-a alăturat unui grup de ucrainence care participau la un curs amplu de deminare în Kosovo, un loc mult prea familiarizat cu dezamorsarea explozibililor letali.

Cursantele au călătorit sute de kilometri în speranța că își vor proteja patria pentru zeci de ani de acum încolo.

După finalizarea cursului, femeile intenționează să se întoarcă în Ucraina și să aplice cunoștințele dobândite în locurile unde trupele rusești s-au retras.

„Există multe moduri în care poți lupta”, a afirmat Anastasiia Minchukova, una dintre cele opt femei care s-au înscris în program.

Profesoara de engleză în vârstă de 20 de ani, îmbrăcată cu echipament de protecție albastru și vizieră pentru activitățile practice de la curs, a declarat că în Ucraina „există cerere foarte mare pentru persoanele care știu să demineze”.

„Singurul motiv pentru care mă aflu aici este pentru a-mi ajuta țara”, a precizat ea.

Cursantele sunt învățate cum să detecteze, identifice și dezactiveze explozibili în timpul cursului organizat de Mines Awareness Trust (MAT), un ONG din Kosovo.

Șase femei au început luni cursul care durează trei săptămâni în orașul Peć din vestul țării, iar alte două femei vor ajunge în curând acolo. Organizatorii au de gând să primească mai mulți cursanți în viitor.


Șase femei au început cursul care durează trei săptămâni în orașul Peć, iar alte două femei vor ajunge în curând
Sursa imaginii: 
AFP via France 24

Cursul a fost organizat special în contextul războiului din Ucraina și se axează pe armele rusești și ale fostei Uniuni Sovietice, inclusiv arme ghidate, mine și rachete.

Bărbații sunt, de asemenea, bineveniți, însă ucrainenii cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara. Femeile care s-au înscris își doresc să contribuie la apărarea Ucrainei.

Organizația MAT a menționat că programul coordonat de ei este primul de acest tip din afara Ucrainei de când a început invazia în februarie.

„Experiență directă”

Kosovo a fost aleasă ca locație pentru cursuri datorită „experienței directe” pe care o are, a afirmat Artur Tigani, instructorul șef.

„Am trecut printr-o situație asemănătoare, mai ales când vine vorba despre dispozitivele neexplodate lăsate în urmă”.

Aproximativ 13.000 de persoane și-au pierdut viața în războiul dintre forțele sârbe și separatiștii etnici albanezi de la sfârșitul anilor 1990.

Conflictul s-a sfârșit după ce o campanie aeriană a NATO a forțat trupele sârbe să se retragă de pe acel teritoriu, deschizând calea spre independență în 2008.


Dispozitivele au fost amplasate în special în regiunea muntoasă Peć, în apropiere de granița cu Albania, locul în care guvernul de la Tirana a livrat arme și provizii separatiștilor albanezi
Sursa imaginii: 
AFP via France 24

În urma războiului, pe teritoriul provinciei sârbe au rămas 4.500 de zone minate, potrivit estimărilor realizate de SUA după război.

Dispozitivele au fost amplasate în special în regiunea muntoasă Peć, în apropiere de granița cu Albania, locul în care guvernul de la Tirana a livrat arme și provizii separatiștilor albanezi.

Datorită ajutorului internațional, majoritatea minelor au fost dezamorsate, iar în prezent riscul este descris ca fiind „redus”.

Instructorii kosovari au predat și în Siria, Irak și Libia.

„Scopul nostru în viață este să salvăm viețile omenești și să-i ajutăm și pe alții să facă la fel”, a declarat Tigani.

O provocare uriașă

Cursantele ucrainene sunt conștiente de provocarea uriașă cu care se vor confrunta în Ucraina.

Ele își fac planuri să se alăture serviciilor de urgență și să înceapă să lucreze când se vor întoarce la 13 mai.

„Când mă aflam încă în Ucraina, am văzut cantitățile enorme de muniție și dispozitive neexplodate lăsate pur și simplu pe pământ”, a spus Grybinichenko.

Se crede că vor mai trece zeci de ani până când Ucraina va scăpa de zonele minate. Perrine Benoist de la ONG-ul Handicap International a afirmat că „va dura probabil 50 de ani pentru a curăța totul”.

Minchukova știe că ea și celelalte cursante ucrainene s-au angajat într-o activitate riscantă.

Dar ea a menționat: „Oriunde în Ucraina este periculos, chiar dacă te afli într-o regiune relativ sigură”.

„Sunt pregătită. Sunt ucraineancă. Nu mă tem de nimic”.

„Știu că vom avea ocazia de a arăta că putem face exact ceea ce fac bărbații”.

 

Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a France 24