Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sfaturile medicului: care sunt riscurile și urmările avortului

În 2018, 188 de femei au apelat zilnic în România la întreruperea sarcinii, însă în perioada pandemiei (până în octombrie 2020) acest număr a scăzut cu 42,5%, arată datele unui raport realizat de Centrul Filia.

În lipsa educației sexuale și a accesului la contracepție, Centrul Filia a atras atenția că această aparentă reducere înseamnă, de fapt, o îngrădire a accesului femeilor la această procedură.

De altfel, aceste două motive - lipsa educației sexuale și a accesului la contracepție - stau la baza altei statistici sumbre: România este pe locul al doilea în UE la numărul de mame minore.

Potrivit legii, avortul la cerere se poate face dacă sarcina nu depășește 14 săptămâni, iar femeia însărcinată trebuie să își exprime consimțământul pentru ca această procedură medicală să aibă loc. Există și cazuri în care medicul poate decide întreruperea unei sarcini mai avansate, însă decizia depinde de sănătatea mamei sau a copilului.

Dincolo de accesul la această procedură, un avort nu este lipsit de complicații.

Medicul Alexandru Baroș, asistent universitar doctor în cadrul Clinicii de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgență București, amintește că, la nivel global, potrivit OMS, unul din cinci decese materne este cauzar de complicații ale avorturilor.

„În mod evident, mortalitatea prin avort, bineînțeles, că are o pondere mai mare în contextul avorturilor ilegale. Cauza imediată aici fiind hemoragiile sau avorturile septice”, atrage atenția doctorul.

Cât despre complicațiile imediate care pot apărea în primele ore de la întrerupere sunt hemoragiile care pot fi cauzate de „evacuările incomplete, de atoniile uterine, de placentațiile anormale sau tulburări de coagulare, perforațiile uterine în care riscul crește odată cu vârsta de gestație și cu paritatea perforațiilor organelor de vecinătate, complicații majore care se asociază cu risc mare de mortalitate maternă, așa numitele căi false create, care sunt produse, de fapt, ca un fel de trasee intracervicale cu lipsa accesului în cavitățile uterine, conduita constând în evacuarea sarcinii sub control ecografic”.

Tot el argumentează cât este de important ca femeile care trec prin această procedură, indiferent de motivul pentru care au recurs la ea, să fie informate și să înțeleagă riscurile la care se expun.