Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Val de indignare după ce o epavă veche de 2000 de ani de pe Rivieră Franceză a fost jefuită

2mai_ar1.jpg

Hoții au luat câteva dintre amfore.
Sursa imaginii: 
P. Soubias CCJ/ CNRS via RFI

Epava unei nave comerciale, care a rămas ascunsă pe fundul Mării Mediterane pentru mai bine de 2000 de ani, a fost vandalizată și jefuită de când a fost descoperită de către arheologi, au declarat săptămâna trecută autoritățile franceze.

Se presupune că nava, numită Fort Royal 1 s-a scufundat pe Riviera Franceză în timpul secolului doi î.Hr.

Scafandrii care trebuiau să se ocupe de prima explorare oficială a navei, ce a fost descoperită în 2017, au aflat că unele dintre vasele de lut, cunoscute drept amfore, folosite în trecut pentru transportarea vinului, au fost luate de către scafandrii care au pătruns pe vas.

„Nu se găsesc prea des epave bine păstrate din acea perioadă”, se menționa într-o declarație a departamentului de arheologie subacvatică din cadrul Ministerului Culturii din Franța. „De aceea șansa de a studia vasul din lemn și încărcătura e absolut incredibilă”.

Au fost pierdute informații științifice și istorice

„Cel mai probabil, pierderile informațiilor științifice și istorice sunt semnificative”, mai era precizat, în urma distrugerii, subliniind că furturile au avut loc recent și erau încă în curs de desfășurare.

Nava a fost descoperită în 2017 de către renumitul cuplu francez de arheologi subacvatici Anne și Jean-Pierre Joncheray, care și-au petrecut ani întregi cercetând adâncurile Mediteranei. Jean-Pierre Joncheray a murit în 2020 la vârsta de 79 de ani.

În prezent, „acostarea și navigarea sunt interzise” în jurul zonei epavei, iar „poliția maritimă din Marsilia a deschis deja o anchetă”, se preciza în declarație.

 

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI.