Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucrainenii din suburbiile distruse de război: „Ce i-am făcut lui Putin ca să ne măcelărească în acest fel?”

2mai_ar34.jpg

Centrul cultural din Irpin va fi demolat după ce a fost avariat iremediabil în timpul luptelor crâncene pentru controlul suburbiei Kievului
Sursa imaginii: 
France 24/Tahar Hani

Irpin, orăsel din nord-vestul Kievului, a fost cel mai afectat de avansul eșuat al Rusiei către capitala Ucrainei, iar acum este o mare ruină. La câteva săptămâni după retragerea forțelor rusești, localnicii necăjiți încă îi îngroapă pe cei dragi care au murit. Relatările lor sfâșietoare ilustrează luna sumbră de ocupație rusească în care au fost bombardați, uciși și abuzați sexual.

Trupele rusești s-au retras din Irpin, localitate aflată la aproximativ 30 km nord-vest de capitală, la sfârșitul lui martie, după săptămâni întregi de lupte aprige cu soldații și voluntarii ucraineni, dornici să protejeze Kievul. Pe măsură ce armata rusă s-a retras din suburbiile de la nord de capitală, îndreptându-se către regiunea estică Donbas, a lăsat în urmă un tablou al morții și suferinței.

Cândva, în Irpin mișunau turiști străini și locuitori din Kiev, care se plimbau pe malurile râului și prin parcuri în încercarea de a scăpa de monotonia capitalei. Dar bombardamentele și măcelul la care a fost supus orașul l-au transformat dintr-un loc liniștit în iadul pe pământ.

Locuitori în stare de șoc

Cei care au supraviețuit ororilor sunt încă șocați de violența dezlănțuită de „soldații rasiști ruși și ceceni”, după cum îi descrie Konstantin Godoskos, un cetățean ucrainean de origine kazahă, pe invadatori. El se abține din plâns în timp ce-și amintește ziua de coșmar în care trupele rusești au pătruns în oraș.

„Am fost trezit de o bubuitură în noaptea de 24 februarie, când Rusia și-a început invazia în Ucraina”, își amintește Godoskos. „Am privit pe geam să văd ce se petrece și am văzut sute sau poate mii de parașutiști aterizând pe aeroportul Hostomel din apropiere. Zgomotul făcut de elicoptere era asurzitor și înspăimântător. Nu îmi venea să cred ce vedeam”.


Konstantin Godoskos afirmă că a văzut cu ochii lui cum soldații ruși omorau la întâmplare civili.
Sursa imaginii: 
France 24/Tahar Hani

La două zile, soldații ruși au intrat în blocul lui Godoskos și l-au împușcat mortal pe administrator.

„Săracul om nici măcar nu avusese vreo armă la el”, spune Godoskos. „Am fost martor la astfel de secvențe de nenumărate ori, când soldații au omorât oameni care mergeau pur și simplu pe stradă”.

Rusia denumește invazia o „operațiune militară specială” de demilitarizare și „denazificare” a Ucrainei. Kremlinul a negat cu tărie faptul că au fost uciși civili sau că au fost comise crime de război, în ciuda dovezilor tot mai numeroase care demonstrează contrariul.

Din cauza poziției strategice în drumul spre Kiev, Irpin a fost unul dintre primele orașe ocupate de trupele rusești. Eșecul lor ulterior de a avansa către capitală a însemnat că armata invadatoare a rămas blocată în Irpin o lună de zile, o perioadă chinuitoare pentru locuitorii orașului.

„I-am văzut violând femei și fete tinere”

Pe lângă crime, Godoskos afirmă că a fost martorul unor scene „și mai îngrozitoare”, inclusiv la acte de violență sexuală asupra femeilor și copiilor.

„I-am văzut violând femei și fete tinere”, spune el. „Una dintre ele avea doar 15 ani. Au dus-o la subsol. Nu erau ceceni sau soldați din alte țări, ci ruși cu vârsta de cel mult 20 de ani. Fata a reușit să scape în cele din urmă pentru că violatorii erau atât de beți încât au uitat să o lege”.


Mașini carbonizate în fața unei secții de poliție din Irpin, loc unde un polițist a fost împușcat mortal de soldații ruși
Sursa imaginii: 
France 24/Tahar Hani

Godoskos spune că a fost nevoit să îngroape în grabă 74 de cadavre în timpul în care orașul a fost sub ocupația rușilor, după ce a cerut în zadar să organizeze înmormântări adecvate în cimitirul local.

„Le-am spus soldaților ruși că sunt creștini și cetățeni străini, exact ca mine”, precizează el. „I-am rugat să mă lase să înmormântez persoanele ucise în cimitir, conform credinței noastre, însă au refuzat și mi-au impus să-i îngrop în grădinile oamenilor”.

„Soțul meu a fost ucis, apartamentul distrus, am pierdut tot”

Până la jumătatea lunii aprilie, autoritățile ucrainene localizaseră cadavrele a peste 900 de civili uciși în regiunea Kievului, dintre care aproximativ 150 numai în Irpin. Este probabil ca numărul să crească, menționează Andriy Nebytov, șeful poliției regionale, deoarece multe persoane sunt încă dispărute.

„Prioritatea noastră în acest moment este să strângem dovezi ale crimelor de război comise de forțele rusești, astfel încât să le prezentăm în fața instanțelor internaționale”, declară Nebytov. „Apoi îi vom aresta atât pe ucrainenii care au complotat cu rușii, cât și pe hoții care au jefuit locuințele goale”.

Precum orașele Bucha și Borodyanka din nord, unde delegația ONU pentru drepturile omului a documentat uciderea ilegală a civililor, Irpin se numără și el printre orașele fantomă, clădirile sale fiind distruse de explozii și bombardamente. Nu mai există acces la apă și electricitate, iar toate magazinele sunt închise. Majoritatea locuitorilor au fugit din oraș.


Clădire distrusă de bombardamente în centrul orașului Irpin
Sursa imaginii: 
France 24/Tahar Hani

Dintre cei 60.000 de locuitori care dădeau viață orașului înainte de război, doar câteva familii au mai rămas, neavând unde altundeva să se ducă.

Printre cei rămași se numără Alina Kochkuk și copiii ei, care se adăpostesc în micuțul lor apartament de la etajul trei al unei clădiri al cărei acoperiș a fost distrus.

„L-am îngropat pe soțul meu pe 20 martie, după ce a fost împușcat de soldații ceceni. Nu am unde să mă duc”, spune ea. „Nu avem de ales decât să rămânem în această clădire care se poate prăbuși în orice moment”.

„Am sprijinul copiilor care mă încurajează să uit cele întâmplate și să mă gândesc la viitor. Dar cum am putea uita lucrurile prin care am trecut?”, se întreabă Kochkuk cu ochii în lacrimi. „Soțul meu a fost ucis, apartamentul distrus, am pierdut tot ce aveam. Am devenit cerșetori. Nu, nu putem uita atât de ușor și să ne întoarcem la viața pe care o aveam înainte de război”.

Ea continuă, spunând: „Ce i-am făcut lui Putin ca să ne măcelărească în acest fel? N-am furat, n-am jignit pe nimeni. Am trăit în țara noastră și n-am atacat pe nimeni. El este cel care ne-a atacat și ne-a distrus viețile”.

Orașe-martir în Ucraina

În suburbiile grav afectate de război, aproape toți locuitorii afirmă că au fost martori la ucideri și alte atrocități.

„La jumătatea lui martie, ne-a sunat o femeie să ne spună că nu mai avea vești de la unchiul ei de zile bune”, precizează un polițist care patrulează orașul. „Când am ajuns la el acasă, am văzut că balconul îi fusese distrus de o rachetă rusească. A fost ținta unui atac doar pentru simplul fapt că a ieșit să fumeze o țigară pe balcon”.Poliția declară că acest apartament a fost ținta unei rachete rusești doar pentru că bărbatul care locuia acolo a ieșit să fumeze pe balcon.
Sursa imaginii: 
France 24/Tahar Hani

 

Alți locuitori au fost împușcați la întâmplare sau „în momentul în care și-au scos telefoanele”, menționează un alt polițist, deoarece „rușii erau disperați să-i oprească pe oameni să documenteze masacrele comise de ei în oraș”.

Irpin va avea nevoie de ani buni să se refacă. Drumurile principale, clădirile și podurile care duceau spre capitală au fost distruse. Chiar și centrul cultural emblematic al orașului, o operă de artă din perioada sovietică, va trebui să fie demolat după ce a fost avariat iremediabil.

La fel ca Bucea, Borodyanka, Hostomel și alte orașe martirizate, Irpin a fost distrus în decurs de o lună. Va fi nevoie de mult mai mult timp și de foarte multe resurse pentru ca orașele distruse de război din Ucraina să se refacă.

 

Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a France 24